Index Vakbarát Hírportál

Mészárosnak is szállít az első újraindult vonat Vuhanból

2020. április 2., csütörtök 11:42

Lassan megindul az élet Vuhanban. Részlegesen beindították a metrókat, és elindult az első hosszútávú tehervonat is Németország felé. A vonat többek között a Mészáros-cégcsoport által építendő Budapest–Belgrád-vasútvonalhoz hoz ellátást.

Éledezik a koronavírus-járvány kiindulópontjának tartott Vuhan, részlegesen elkezdtek üzemelni a metrók, sőt elindult az első hosszútávú tehervonat is a városból, írta a napokban az International Railway Journal nemzetközi vasúti szaklap.

Az első Európába induló tehervonat pontosan március 28-án 10 órakor indult az Alashankou pályaudvarról a németországi Duisburgba és várhatóan április 12-én érkezik meg 50 konténer szállítmánnyal. A vonaton 19 konténerben 166,4 tonnányi egészségügyi készlet utazik, ami az európai járvány elleni küzdelemhez tartalmaz maszkokat, ruházatot, és egyéb felszereléseket.

Magyar szempontból érdekes, hogy a vonat - autóalkatrészek, elektronikai cikkek, és száloptikai telekommunikációs kábelek mellett - Magyarországra is szállít anyagokat, ellátást, méghozzá a Mészáros-cégcsoport által építendő Budapest–Belgrád-vasútvonalhoz. A teljes árukészletet a megérkezés után német, francia, magyar, cseh és lengyel cégek között osztják el. 

A Budapest–Belgrád-vasútvonalat kínai segítséggel újítja fel az állam, a  beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár – közel 590 milliárd forint –, amit a magyar állam és a kínai Eximbank  közösen finanszíroz. Ez lesz Magyarország történetének egyik legnagyobb vasúti beruházása. Az állam 15 százalékot áll, a maradék 85 százalékot pedig a kínaiak hitelezik. Mint azt megírtuk, egy napokban benyújtott törvényjavaslat szerint tíz évre titkosítanák a beruházás részleteit.

Vuhan lezárása

Egy friss tanulmány szerint a vírus kiindulópontjának tartott város, Vuhan lezárása körülbelül 700 ezer megbetegedést akadályozhatott meg. De azt is hozzá kell tenni, hogy Vuhanban olyan szigorú intézkedések voltak, amelyeknek a közelében sincsenek európai korlátozások. Még az élelmiszerboltok is bezártak, hónapokig volt teljesen kihalt a város, az emberek csak előre kijelölt személyeken keresztül tudtak vásárolni élelmiszert.

Rovatok