Index Vakbarát Hírportál

Kiköthet a Floridánál veszteglő két óceánjáró, de a betegek nem szállhatnak partra

2020. április 2., csütörtök 17:06

A koronavírus-járvány miatt Florida partjainál veszteglő két holland üdülőhajó, a Zaandam és a Rotterdam kiköthet majd Port Everglades-ben, de az utasok egy része nem szállhat partra, erről számoltak be az amerikai tévék.

A CNN szerint egy ötoldalas engedély alapján az egészséges utasok leszállhatnak, és hazaindulhatnak, akik viszont betegek, azoknak a fedélzeten kell maradniuk, és ott folytatják a kezelésüket. A feltételekhez kötött engedélyt kiadó Broward megye hatóságai úgy tudják, hogy egyelőre egyik fertőzöttnek sincs szüksége kórházi ágyra, de ezt tudják biztosítani, amennyiben kellene. Az egészséges utasokat a repterekre szállítják majd különbuszokkal.

A két üdülóhajó egyikén, a Zaandamon halottak és az új típusú koronavírussal fertőzött betegek vannak. Több mint 230 ember mutatott influenza-szerű enyhébb tüneteket, és eddig nyolc utasnál igazolták a koronavírus-fertőzést. Az elmúlt napokban négy idős utas meghalt, közülük ketten voltak igazoltan fertőzöttek.

A hajó 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zaandam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este ért Fort Lauderdale közelébe.

A múlt héten a hajótársaság mentőhajót küldött, és a Rotterdam nevű hajóra 400 utast menekítettek át. Az ott elvégzett vírustesztek mindenkinél negatív eredményt mutattak.

Ron DeSantis floridai kormányzó korábban ellenezte, hogy a két hajó horgonyt vessen Fort Lauderdale kikötőjében, írja az MTI. Arra hivatkozott, hogy a floridai egészségügyi rendszer a járvány miatt túlterhelt. Az amerikai parti őrség pedig március 29-én új rendelkezést adott ki, amelynek értelmében valamennyi hajónak, amelyen felütötte fejét a fertőzés, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, és onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba.

Donald Trump amerikai elnök a szerdai sajtókonferenciáján bejelentette, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja hajón rekedt állampolgárait. A többi utas sorsáról az amerikai elnök azt mondta: „segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött”. Szerda este elképzelhetőnek nevezte, hogy amerikai orvoscsoportot küldenek fel a hajókra.

Rovatok