Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban a május 10-i elnökválasztás megtartásán megy a vita

2020. április 3., péntek 12:15

Lengyelországban március 20-án hirdettek járványhelyzetet a koronavírus további terjedésének lassítása céljából. Mateusz Morawiecki kormányfő a bejelentésnél kérdésre elmondta, hogy a járványhelyzet nem vonja maga után a május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztását, írta meg az MTI.

Március 28-án aztán a lengyel parlament (szejm) alsóháza elfogadta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) indítványát, amely a májusi elnökválasztásokra való tekintettel, a Covid-19 járvány miatt lehetővé teszi a hatvan év fölöttieknek és a karanténban lévőknek, hogy levélben szavazhassanak.

A választási törvény módosítása azonban nagy vitát váltott ki az országban, az ellenzék keményen bírálta azt, mondván, ez az alkotmánybíróság korábbi határozata megsértése: ez utóbbi ugyanis kimondta, hogy a választási törvény bármilyen módosítása legfeljebb a választások előtt hat hónappal engedhető meg. De az ellenzék arról is beszélt, hogy ha megtartanák májusban a választást, a jelen helyzetben a járvány lehetetlenné tenné a normális kampányt, eközben semmi sem akadályozná meg a kormánypárti Dudát a rendszeres nyilvános szereplésekben.

Az AFP egy felmérésre hivatkozva azt írta, hogy a lengyelek 72 százaléka helyeselné a választás elhalasztását.

A módosító javaslatot a válságkezelő gazdasági csomag részeként nyújtotta be. A helyi média szerint 222 képviselő voksolt igennel, 214-en ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. 

A választási törvény módosítását ugyanakkor még elutasíthatja a szenátus, abban a testületben ugyanis a konzervatívok nincsenek többségben, írt az MTI.

Másnap, március 29-én felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje, Malgorzata-Kidawa Blonska a koronavírus-járvány okozta helyzetre és a választók biztonságára hivatkozva, írta meg az MTI. Kidawa-Blonska szerint a május 10-re kiírt elnökválasztást nem szabad megtartani.

Amennyiben azonban a kormányzók (a Jog és Igazságosság párt/PiS) továbbra is ragaszkodnak hozzá, tudniuk kell, hogy őket terheli a felelősség az állampolgárok életét és egészségét érintő borzalmas következményekért

- írta a politikus a Facebook közösségi honlapon, ahol arra hívta fel a választókat és a többi ellenzéki elnökjelöltet is, hogy bojkottálják a májusi szavazást.

A választás elhalasztása a lengyel alkotmány szerint katasztrófahelyzet és szükség-, illetve hadiállapot esetén lehetséges. Lengyelországban járványhelyzetet hirdetett a kormány, és ennek keretében hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Andrzej Duda elnök, aki a PiS jelöltjeként újból indul a választáson, március 28-án a közszolgálati hírtelevíziónak azonban elmondta, ha a járvány "tovább tombol", a május 10-i választási időpont "tarthatatlannak bizonyulhat". Másnap Kidawa-Blonska bojkottjavaslatát Andrzej Duda elnök nem kommentálta. Kidawa-Blonska egy későbbi 29-i fellépésében közölte: "teljességgel felfüggeszti kampányát". 

Jelenleg nincs alkotmányos lehetőség a május 10-ére kiírt lengyel elnökválasztás elhalasztására, a szavazás minap javasolt, levélben történő lebonyolítása teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve

- jelentette ki egy pénteki interjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke április 4-én, írja az MTI.

A lengyel parlamenti alsóház pénteken napirendre tűzheti azt a törvénytervezetet,

amelynek értelmében az idei elnökválasztáson minden szavazó levélben voksolna. 

Jelenleg nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot meghirdetése - mondta Kaczynski a lengyel közszolgálati rádiónak.

Abszurdnak nevezte Kaczynski azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint a PiS-nek "véres lesz a keze", vagyis az emberek életét veszélyezteti, ha nem halasztja el választást a járvány miatt. Rámutatott, hogy Németország bajor tartományában március 29-én tartották meg a helyhatósági választások második fordulóját, szintén kizárólag levélszavazás útján.

A választási eredmények esetleges meghamisítását illetően Kaczynski közölte: a levélben szavazás ebből a szempontból is sokkal biztonságosabb.

Annak kapcsán, hogy a lengyel ellenzék a választást jövőre akarja halasztani, a politikus elmondta: a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Lengyelországban is "súlyos, példa nélküli gazdasági válság" várható, amellyel egy év múlva feltehetőleg "fájdalmas harcot kell vívni".

A PiS vetélytársai "ma valószínűleg nagyon alacsonynak találják saját esélyeiket, és azt gondolják, hogy jövőre ez megváltozik" - jelentette ki.

Rovatok