Index Vakbarát Hírportál

Tévébeszédet intéz a nemzethez II. Erzsébet

2020. április 3., péntek 16:41

Tévébeszédet intéz a nemzethez II. Erzsébet királynő vasárnap este 8 órakor, jelentette be a Buckingham-palota hivatala. A beszédet egyszerre fogják adni a tévében, a rádióban és a közösségi médiafelületeken. A királynő március közepén már kiadott egy írásos nyilatkozatot, amiben arra buzdította az embereket, hogy összefogással és az első vonalban dolgozók támogatásával segítsenek legyőzni a járványt, rendkívüli tévébeszédet azonban akkor nem tartott, és ez egyébként is ritkán fordul elő.

A királynő karácsonykor rendszeresen tart ünnepi beszédet, de máskor szinte soha nem jelenik meg a képernyőkön, és természetesen interjút sem ad soha. 68 éves uralkodása alatt mindössze három alkalommal került sor eddig a mostanihoz hasonló eseményre:

A tévébeszédet indokolja a járvány súlyossága Nagy-Britanniában. A legfrissebb adatok szerint a betegségben meghaltak száma elérte a 3605 főt, a regisztrált fertőzések száma 38 168. Ez azt jelenti, hogy 686-an haltak bele a fertőzésbe április 3-án, ami negatív rekordot jelent, akárcsak a 4450 mai napi új fertőzött.

A 93 éves uralkodó és férje, a 98 éves Fülöp maguk is mindketten a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, ezért rendkívüli óvintézkedéseket hoztak az egészségük védelmében. Minden hivatalos programjukat lemondták március közepén, és visszavonultak a windsori kastélyba, ahol csak a legszükségesebbre csökkentett létszámú személyzet látja el őket. A személyzet egyik nőtagjánál a napokban ennek ellenére diagnosztizálták a betegséget.

Károly walesi herceg, a 71 éves trónörökös viszont már át is esett a fertőzésen, ma jelent meg újra a nyilvánosság előtt, miután több mint egy hétig karanténban volt skóciai otthonában. A trónörökösnek végig enyhe tünetei voltak, nem esett ágynak, home office-ban dolgozni is tudott.

Rovatok