Index Vakbarát Hírportál

Trump: Sok halott lesz a következő két hétben

2020. április 4., szombat 23:26

Sok halálesetre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak az elkövetkező két hétben, mondta Donald Trump elnök a koronavírus-járványról tartott tájékoztatóján.

Az Egyesült Államok néhány nap alatt a világ legfertőzöttebb országává vált, közel 307 ezer fertőzöttről tudnak, és már 8347 áldozata is van a vírusnak. Néhány államban és városban, mint például New Yorkban, elég kritikus a helyzet, az egészségügy nehezen bírja a terhelést.

Trump szerint a következő két hét lehet a legnehezebb. „Sok halott lesz, ez sajnálatos, de sokkal kevesebb halál, mint ha nem cselekedtünk volna, de lesznek halottak" – mondta. 

Az elnök azt mondta, beszélt New York állam kormányzójával, Cuomóval, további állami forrásokat ígért neki a védekezéshez. Arról is beszélt, hogy néhány lélegeztetőgépet már küldött is a gócpontnak számító államnak. Egy ezerfős katonai kontingenst is kivezényelt már New Yorkba, de más államok is a haderőtől fog támogatást kapni. 

Trump azt mondta, a szövetségi kormány a leginkább bajban lévő államokat fogja segíteni, így lesznek olyan államok, aminek nem nyújtanak támogatást. 

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy 29 millió adag maláriaellenes gyógyszerük van készleten, amit felhasználhatnak a koronavírus ellen. 

Kitért az egyik amerikai vállalatra is, amely korábban vonakodott a maszkokat belföldön forgalmazni, és inkább Kanadába és Latin-Amerikába exportálta. Trump elmondta: a védelmi termelési törvény értelmében kötelezte a céget a belföldi gyártásra. "Szükségünk van a maszkokra, s azt akarjuk, hogy a mi országunkat segítse" - fogalmazott a vállalatról, és azt ígérte, hogy a cég később "keserves árat fog fizetni" a vonakodásért.

Nem kalózkodott Trump a maszkokkal

Újságírói kérdésre válaszolva határozottan cáfolta, hogy az Egyesült Államok "modernkori kalózkodást" követett el, és 200 ezer, németországi exportra szánt maszkot visszafordított volna az Egyesült Államokba.

Semmiféle kalózkodás nem volt, éppen ellenkezőleg"

- hangsúlyozta.

Trump - tőle szokatlanul - személyes dolgokat is említett: elmondta hogy New Yorkban két barátja is lélegeztetőgépen van, mert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenved. Újságírói kérdésre válaszolva kitért legkisebb gyermekére, a 14 éves Barronra is. Közölte, hogy a tinédzser nagyon szigorúan betartja az előírásokat, ki sem megy az utcára - írta az MTI.

Rovatok