Index Vakbarát Hírportál

Újabb román város került vesztegzár alá

2020. április 4., szombat 15:16

Újabb várost helyeztek karantén alá a román hatóságok, amelyek ezúttal a dél-romániai, 13 ezer lakosú Tandarei esetében rendelték el a járványgóc kialakulása miatt a vesztegzárat. A kisvárosba tömegesen tértek vissza Nyugat-Európából vendégmunkások, és látványosan nem tartották be a járványügyi korlátozásokat – ez pedig a helyi esetszámon is látszik, Ialomita megyében jegyzett 50 megbetegedésből 31, nyolc halálesetből pedig hét Tandareiben van, közölte Marcel Vela román belügyminiszter.

Romániában péntekről szombatra az előző naphoz hasonló mértékben növekedett az új koronavírusos esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs kora délutáni összesítése szerint az elmúlt 24 órában diagnosztizált 430 esettel 3613-ra emelkedett a megbetegedések száma. Az elmúlt nap során bejelentett 25 halálesettel  pedig 141-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma, további 26 román állampolgár Nyugat-Európa országaiban halt meg a járvány miatt, írja az MTI.

Újabb szigorításokat vezettek be

A szombat délután ismertetett 7. katonai rendelet a nemzetközi személy és áruforgalomra vonatkozó újabb szabályozásokat vezetett be. Ezek szerint vasárnap 23 órától 15 napra felfüggesztik a légi személyszállítást Románia és a "vörös zónába" sorolt Ausztria, Belgium, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Írország, Hollandia, Törökország és Irán között. Meghosszabbították ugyanakkor a Románia és Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Svájc, Írország és Törökország közötti közúti személyszállítás tilalmát.

A belügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy lehetővé teszik charter repülőjáratok indítását, amelyekkel román idénymunkások utazhatnak más országokba, a célországok beleegyezésével.

A katonai rendelet a közúti áruszállítók számára könnyítéseket vezetett be. Az országba visszatérő áruszállítóknak már csak egy nyilatkozatot kell kitölteniük a határnál, melyben rögzítik, hogy hol fognak tartózkodni a következő elutazásig. Az országon áthaladó nemzetközi áruszállítóknak nem kell már kitölteniük a járványügyi nyilatkozatot, ha a kijelölt áruszállító folyosókon közlekednek, és legfeljebb 48 óra alatt átszelik az országot. E járművek vezetőinek megkülönböztető matricát kell ragasztaniuk a jármű szélvédőjére a Romániába való belépéskor.

Szlovákiában újabb 21 megbetegedést regisztráltak, amivel 471-re nőtt a betegek száma, közölte Igor Matovic miniszterelnök szombaton. Az országban szombat délig 13 160 vírustesztet végeztek el, az eddigi pozitív minták alapján elmondható, hogy a fertőzött szlovák lakosok legnagyobb hányada, mintegy harmada középkorú, 30 és 44 év közötti. Az összes fertőzött mintegy harmada a pozsonyi megyéből való. Matovic miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Chirana Medical gyártókapacitását megnégyszerezve, június végéig 300 új lélegeztetőgépet gyárt a szlovákiai kórházaknak.

Hétfő reggel hét órától több, a koronavírus terjedésével kapcsolatos új intézkedés lép hatályba. Ezek egyike, hogy ezentúl minden, a határt átlépő személyt elkülönítenek arra az időre, amíg a vírustesztet elvégzik rajta, s ha az negatívnak is bizonyul, 14 napos házi karanténba kell vonulnia. Közben megegyezés született a kormány és a Szlovák Bankszövetség között arról is, hogy az összes személyi banki hitel törlesztőrészleteire 9 hónapos halasztást lehet kérni.

Szlovéniában leginkább az idősotthonok miatt aggódnak, miután 177 esetet jelentettek ezekről a helyekről. Tíz szeretetotthonban is kimutatták a koronavírus fertőzést. A legtöbbet, a kelet-szlovéniai Smarje pri Jelsah-i otthonban diagnosztizálták, összesen 112-őt a dolgozókkal együtt. Szerdáig hat idős ember halt meg itt a vírus szövődményei miatt.

Regionális orvoscsoportok most azon dolgoznak, hogy elkülönítsék a fertőzött időseket a többiektől. Négy idős gondozott korábban abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunyt el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az orvos Olaszországban síelt, megfertőződött a koronavírussal, majd hazatérve három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Az országban összesen 977 fertőzöttet regisztráltak, eddig 22-en haltak meg a koronavírus következtében. Az elmúlt hónapban a szlovénok több mint 27 ezer tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak intenzív osztályon.

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 47-tel, összesen 1126-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 12 halálos áldozata van a járványnak. Négyen pénteken, a kelet-horvátországi Eszéken haltak meg. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más alapbetegségekkel is rendelkeztek. Az első fertőzés megjelenése, február 24. óta 92 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban.

Rovatok