Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: Aki más emberek között van, használjon maszkot!

2020. április 4., szombat 23:50 | aznap frissítve

Egészen biztos az, hogy az esetek száma a következő hónapokban még emelkedni fog

- mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az RTL híradójának adott interjújában.

A főorvos röviden beszámolt a kórházban lévő helyzetről. Elmondása szerint jelenleg kevesebb mint száz koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kórházban, és sokan maguk mennek be az ambulanciára leteszteltetni magukat. Naponta 50-100 embert tesztelnek le a kórházban, közülük néhányban mutatják csak ki a fertőzést.

A statisztikák alapján egy koronavírus-fertőzött 2-3 másiknak adja át a fertőzést, azonban vannak úgynevezett szuperterjesztők (...), akik a váladékaikkal akár száz másikat is meg tudnak fertőzni.

- mondta Szlávik, aki szerint valószínű, hogy a mostani csoportos fertőzések lassan tömegessé növik majd ki magukat, ahogy az más országokban is jellemző.

Szlávik szerint a hónap egyik legnagyobb tanulsága, hogy az idős páciensek állapota egyik óráról a másikra romlik, és állandó felkészültségben kell lenni, gyorsan kell reagálni, hogy áthelyezzék őket az intenzív osztályra. Ugyanakkor van olyan beteg, aki már lekerült a lélegeztetőgépről, és a gyógyulás útjára lépett.

Az infektológus egyébként maszkviselés-párti, mert szerinte így sokkal kevesebb kórokozót viszont fel az arcunkra a kezünkkel. Azoknak mindenképp ajánlja a maszkot, aki gyakran megy emberek közé.

A láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom és a fulladás jelentkezése esetén teszteljük őket. 

- mondta a főorvos. Egy másik fontos tünet, amelyről nemrég szereztek tudomást, a szag- és ízérzékelés elvesztése. Ha ez fennáll, akkor azonnal felmerül a koronavírus gyanúja. A lázzal kapcsolatban kiderült, hogy a súlyos esetek 85-90 százalékban jellemző a magas testhőmérséklet, de a fiataloknál előfordulhat, hogy hőemelkedés nélkül folyik le a betegség.

Szlávik arról is beszámolt, hogy a kórházban malária és Aids elleni gyógyszerekkel, illetve antibiotikummal kísérleteznek. Arra hogy mikor tetőzhet a járvány, nem tudott válaszolni. 

Rovatok