Index Vakbarát Hírportál

Új vezetője van a brit Munkáspártnak

2020. április 4., szombat 13:42 | aznap frissítve

A várakozásoknak megfelelően Sir Keir Starmert választották a brit Munkáspárt új vezetőjévé – számolt be az MTI. Az 57 éves Starmer győzelmét a párt szombaton, több hónapos választási procedúra után jelentette be.

A Munkáspárt a koronavírus miatt nem tartott soron kívüli kongresszust az alkalomból, ehelyett sajtóközleményben adott hírt Sir Keir győzelméről. A londoni fogadóirodák végig Starmert tartották messze a legesélyesebb jelöltnek. 

A Labour eddigi vezetője, a 70 esztendős Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után mondott le, amikor a párt  1935 óta nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett. Corbyn utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátta a pártvezetői feladatokat. 

Az új vezetőjelöltek között volt Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje, Rebecca Long Bailey, az üzleti ügyek miniszterének várományosa, valamint Lisa Nandy és Jess Phillips alsóházi képviselők. A postai úton megtartott választáson a szavazásra jogosult 784 ezer párttag közül 490 ezren vettek részt, és 56,2 százalékuk voksolt Starmerre, aki szombattól a Labour miniszterelnök-jelöltje is, bár a következő nagy-britanniai parlamenti választásokat csak 2024-ben tartják.

Sir Keir Starmer személyében neves jogász került a Munkáspárt élére, a leedsi és az oxfordi egyetemen szerzett jogi diplomákat, és 2008-tól öt éven át az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) igazgatója volt. A Corbyn vezette árnyékkormányban Starmer a brexit-folyamatáért felelős miniszterjelölt volt (ez a minisztérium megszűnt, miután az Egyesült Királyság januárban kilépett az Európai Unióból).

Rovatok