Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek a fülöp-szigeti rendőrök egy karantén miatt feldühödött civilt

2020. április 5., vasárnap 13:06

Agyonlőttek egy 63 éves férfit a fülöp-szigeteki rendőrök, mert az Aljazeera szerint részegen egy kaszával fenyegette a koronavírus miatt létrehozott egyik ellenőrzőpont dolgozóit.

Az ország déli részén található Nasipit település lakóját az egészségügyi dolgozók figyelmeztették, hogy vegye fel a maszkját, mire a férfi feldühödött, szidalmazni kezdte a dolgozókat, majd nekik támadt egy kaszával. Végül az egyik rendőr lőtte agyon azok után, hogy sikertelenül próbálta lenyugtatni a férfit. Ez az első alkalom, hogy az egyébként is erőszakosságukról ismert fülöp-szigeteki hatóságok a koronavírus-járvány miatt öltek meg civilt. Rodrigo Duterte államfő egyébként korábban már bejelentette, hogy agyonlövik azokat, akik megszegik az egészségügyi szigorításokat.

Az ország legnagyobb szigetének számító Luzonban március 16. óta egyhónapos vesztegzár van, az emberek kizárólag élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni hagyhatják el a lakhelyüket, kivéve ha például egészségügyi dolgozók. Az országban nemrég 76 új fertőzöttet regisztráltak, amellyek  3094 nőtt a koronavírusosok száma a Fülöp-szigeteken. Eddig 144-en haltak meg, és mindössze 57 gyógyult esetről tudnak.

A hírek szerint az országban akadozik a rászorulók ellátása, és hiába jelentett be egy négy milliárd dolláros megsegítési csomagot a kormány, a segélyek sokszor nem érkeznek meg vagy csak nagyon késve, különösen igaz ez az ételszállítmányokra. Egy alkalommal kisebb zavargás tört ki Manila egyik szegénynegyedében, ahol a helyiek hiába várták az ételosztást. Amikor a rendőrség felszólította őket, hogy menjenek vissza a házaikba, a helyiek erre nem voltak hajlandóak, és összecsaptak a hatóságokkal. Végül 21 embert tartóztattak le a rendőrök.

Rovatok