Index Vakbarát Hírportál

Kijevben az élelmiszerboltokban is mérnek testhőmérsékletet

2020. április 5., vasárnap 12:19

Ukrajnában tovább szigorítanak a korlátozásokon: hétfőtől a Kijevbe beutazó autósoknak is kötelezően megmérik a testhőmérsékletét a bevezető utakon felállított ellenőrző pontoknál, sőt, mostantól már az élelmiszerboltokban is fognak hőmérsékletet mérni. Azokat, akiken felső légúti megbetegedés tüneteit észlelik és hőemelkedésük van, eltávolítják a létesítményből és egészségügyi intézménybe küldik.

Kijev vezetése figyelmeztette a fővárosban lakókat, hogy a kormány rendelete alapján minden nyilvános létesítményben és a közterületeken hétfőtől kötelező lesz az arcmaszk viselete, vagyis az utcára, de még a lakóházak udvarába sem szabad mostantól maszk nélkül kilépni. A TSZN hírtelevízió arról számol be, hogy a rendőrség már ezen a hétvégén is a levegőből, drónokról figyelte a főváros Dnyeper-parti pihenőhelyeit, a parkokat és szabadtéri sportlétesítményeket, és hangosbemondón, előre felvett hangfelvételen figyelmeztette a lakosságot a korlátozások betartására.

Ukrajnában vasárnapra egy nap alatt négy új esettel, 32-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 156-tal 1251-re. A betegségből eddig 25-en gyógyultak fel.

Továbbra is Kijevben van a legtöbb regisztrált fertőzött, az egészségügyi minisztérium adatai alapján 225 fő, illetve a délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megyében (220 fő). Kijevben eddig hárman haltak bele a betegségbe, Csernyihiv megyében öten, a legtöbb halálos áldozat viszont Kijev megyében van (6 fő).

Vitalij Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy jelenleg Ukrajnában 624 koronavírusos beteget ápolnak kórházban - köztük 30 gyermeket -, és 18-an vannak lélegeztetőgépen. Volodimir Zelenszkij elnök a kiemelt tárcák vezetőivel folytatott szombati egyeztetésén kijelentette, hogy Ukrajnában nem lesz élelmiszerhiány és egyelőre nincs szükség további exportkorlátozásokra.

Kijevben jó levegőt sem hozott a leállás

A világon mindenütt látványosan javult a levegő minősége a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások okán,

az ukrán fővárost szmog lepte el vasárnap, Ennyire:

Ezt egy anticiklon okozza, amely miatt a magasnyomású légoszlopban csekély a levegő mozgása, ez magyarázza meg, hogy kisebb szennyezőanyag-kibocsátás mellett is romlik a levegő minősége.

Az ukrán katasztrófavédelem szerint mindennek semmi köze a csernobili atomerőmű körüli lezárt zónában fellobbant, de azóta már eloltott tűzhöz. A szmogos levegő az előrejelzések szerint napokon át megmarad, az anticiklon fennmaradásáig - írta az Unian.ua. 

Borítókép: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Rovatok