Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában is gyorsul a koronavírus terjedése

2020. április 5., vasárnap 12:54

3893-ra nőtt a fertőzöttek száma Moszkvában - ez egy nap alatt 536 újabb megbetegedést jelent a 12 milliós városban, ahol a hét elejétől szigorú kijárási korlátozás lépett életbe - írta a Ria Novosztyi. A városon túl Oroszország nagy részén is bevezették a karantént, április végéig meghosszabbították a fizetett szabadságokat is.

A 16 százalékos emelkedés egyrészt jelzi, hogy gyorsult a fertőzés, másrészt egyelőre sikerült elkerülni, hogy a legsúlyosabb európai helyzet álljon elő. 

A 145 milliós Oroszország felpörgette a tesztelést is, eddig 207 ezer ember mintáit ellenőrizték, beleértve a kiemelten fertőzött országokból hazaérkezetteket is.

A moszkvai polgármester közölte, a városban nagy a veszélye a járvány gyors terjedésének, ezért minden eszközzel betartatják a kijárási korlátozásokat. A büntetés 4-5 ezer rubel (1 rubel kb 4 forint), de van, aki a rendőrségen köt ki, ha a járőrök nem tartják elég együttműködőnek, ahogyan az egy kutyáját sétáltató férfival történt.

A szabályok szerint 65 év felettik nem hagyhatják el otthonaikat - élelmiszer- és gyógyszerbeszerzéseikről a város önkéntes házhoz szállító szolgálata gondoskodik -, kutyát sétáltatni a lakhelytől száz mézteres körzetben lehet, az otthont a 65 év alattiak is csak regisztrálva, engedély birtokában, indokolt estben hagyhatják el, beleértve a bevásárlást és a gyógyszervásárlást.

Rovatok