Index Vakbarát Hírportál

Turistahajóval emberkedett a venezuelai haditengerészet, egy hajója bánta

2020. április 5., vasárnap 09:23

Egy történet, amiben benne van minden, ami a gazdasági káoszba fulladó országot azóta jellemzi, hogy a vezetője egy egykori buszsofőr, akit az USA-ban éppen most vádoltak meg azzal, hogy politikai és katonai védelmet nyújtott a kábítószer-kereskedelemnek és a terrorizmusnak. A főszereplői: egy német, de portugál zászló alatt hajózó turistahajó és egy venezuelai járőrhajó, írta az élet.

Az RCGS Resolute egy 125 méter hosszú, hat fedélzetes, 184 utas és 125 fős legénység szállítására alkalmas turistahajó, a német Columbia Cruise Services flottájának tagja. Múlt héten utasait és legénysége nagy részét kitette, majd a venezuelai partoktól északra, Curacao nemzetközi vizein rutin-karbantartást végeztek rajta. Egyik hajnalban a kapitánynak jelezték, hogy egy hadihajó közelít hozzájuk, és megafonon keresztül utasításokat adnak nekik.

A kapitány a fedélzetre sietve konstatálta, hogy a venezuelai haditengerészet egyik őrhajója, a Naiguatá közelítette meg őket, és azt akarják, hogy a keletre fekvő Margarita-sziget egyik kikötőjébe hajózzanak. A kapitány ezt megtagadta, mire az őrhajóról a turistahajóra lövéseket adtak le. A legénység bemenekült a parancsnoki hídba, és onnan nézték végig, ahogy a Naiguatá hátramenetbe kapcsol, majd teljes sebességgel, kb 135 fokos szögben a Resolute orrának megy, valószínűleg azért, hogy azt a part felé fordítsa. Ezt még párszor megismételte, majd nemes egyszerűséggel elsüllyedt.

A Resolute ugyanis egy jégtörő turistahajó.

A kisebb sérüléseket szenvedő turistahajó felajánlotta a segítségét a mentéshez, de a venezuelai haditengerészet jelezte, megoldják maguk. A Resolute-on lehet, nem látszik, sötétben meg pláne, de a hajótest megerősített acélból készült, a besorolását tekintve pedig a kereskedelmi hajókat értékelő egyik jégtörő skála, a svéd-finn szerinti legmagasabb, 1A Super kategóriába tartozik. Az ebbe a kategóriába tartozó hajók minimum öt csomós sebességre képesek jeges vízben, és egy méter vastag jégréteget is megrepesztenek.   

Az incidenst egyébként elismerték, bár az ő olvasatukban az történt, hogy a Maduro elnök rendszerének megdöntésére pályázó nyugati hatalmak a turiustahajó álcáját kihasználva diverzánsokat akart partra tenni Venezuelában, de ezt a Naiguatá hős kapitánya megakadályozta. A helyszín ebben a narratívában természetesen a venezuelai vizeken fekvő Tortuga szigete volt, a Resolute kapitányát kalózkodással és terrorizmussal vádolják.

Rovatok