Index Vakbarát Hírportál

A brit kormány által rendelt koronavírustesztek semmire sem jók

2020. április 6., hétfő 16:24 | aznap frissítve

A brit kormány úgy kezeli a koronavírus-gyorsteszteket, mint azt az eszközt, ami meg fogja fordítani a járvány trendjét, és gyorsan véget vethet az ország lezárásának. Összesen 3,5 millió gyorstesztet rendeltek, amelyek elvileg képesek lennének arra, hogy kár otthon is kimutatható legyen velük a koronavírus-fertőzöttség alig 15 perc alatt.

Csakhogy a pontosságuk talán az 50 százalékot sem éri el, és a kormány döntését élesen kritizáló egészségügyi szakértők szerint teljesen alkalmatlanok arra, hogy laikusok orvosi felügyelet nélkül alkalmazzák őket. Pedig a kormány néhány héten belül elérhetővé kívánja tenni a teszteket a lakosság számára, a tervek szerint ugyanolyan széles körben meg lehet majd vásárolni őket, mint a terhességi teszteket.

Az Oxfordi Egyetemen bevizsgálták az eddig Nagy-Britanniába került gyorsteszteket, és egyelőre egyet sem találtak alkalmasnak arra (főként elfogadhatatlanul rossz megbízhatóságuk okán), hogy azokat tömegesen alkalmazni kezdjék. Ezek sem kórházi alkalmazásra nem megfelelőek, otthoni felhasználásra pedig semmiképp sem.

A gyenge tünetes vagy tünetmentes fertőzöttek szervezete a jelek szerint egyszerűen nem termel elég sok ellenanyagot a vírus ellen ahhoz, hogy ezek a tesztek kimutathassák. A vizsgálatok szerint, hiába reklámozzák ezeket a teszteket azzal, hogy már a betegség korai szakaszában is kimutatják a fertőzést, valójában csak a legsúlyosabb, kórházi kezelésre szoruló betegeknél működnek viszonylag jól.

Az antitesttesztek akkor lehetnek hasznosak (már, ha megbízhatók), amikor a kutatók igyekeznek felderíteni, hogy hányan fertőződtek meg a vírussal valójában. Az ellenanyagok még azután is az ember szervezetében maradnak, hogy a vírus eltűnt belőle, így azonosíthatók (elméletben) a korábbi fertőzöttek is. De ehhez persze az kell, hogy a teszt kimutassa az ellenanyagot.

A jelenleg elérhető tesztek az enyhe tünetes fertőzötteknek csak a felénél mutatnak pozitivitást (vagyis rengeteg a fals negatív), ami miatt nagy a veszélye annak, hogy a teszteredmények láttán az egyébként fertőző személyek is azt hiszik, hogy egészségesek, és emitt másokat is megfertőzhetnek.

(FT)

Rovatok