Index Vakbarát Hírportál

Csak románul informálják az embereket Romániában a vírusról, magyarul nem

2020. április 6., hétfő 12:21

Románia hatóságai, a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport és a kormány nem vette figyelembe a kisebbségek, így az ott élő magyarok szempontjait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikáció során – állítja a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO).

A CEMO közleménye szerint a szükségállapot kihirdetése óta a Stratégiai Kommunikációs Csoport kizárólag román nyelven kommunikál, csak román nyelvű szórólapok, plakátok készülnek, a Belügyminisztérium által koordinált rendőrségi autókból és a városok központi terein sugárzott figyelmeztető szövegek kizárólag román nyelven hangzanak el.

Március 18-án a járvány miatt – a közvélemény tájékoztatásának mellőzése mellett – Románia részlegesen felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását. Az eljárás alapján a román kormány önálló mérlegelés tárgyává tett az egyezményben szereplő alapjogokat, amely adott esetben hátrányosan érintheti a romániai magyar közösséget.

„Az életbevágóan fontos és életmentő információkat a járvány miatt minden román állampolgárnak értenie kell, ezek a hatósági utasítások mindenki számára kötelezőek, a rendőrség óriási pénzbírságokkal bünteti azokat az állampolgárokat, akik nem töltik ki, és nem mutatják be igazoltatás esetén a belügyminisztérium által kibocsátott lakossági nyilatkozatokat, amelyek csak román nyelven kerültek kinyomtatásra” – állítja a civil szervezet. 

Bár a szervezet nem említi a közleményében, de március 21-én arról számolt be a romániai magyar sajtó, hogy magyar nyelvű távoktatást is indít a román közszolgálati televízió.

Az Iskolatévé anyanyelvi műsorait kezdeményező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tájékoztatása szerint a televíziós felkészítőket egyelőre a záróvizsgákra készülő nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára készítik, de tervezik a műsorok bővítését.

Romániában újabb öt halálesetet jelentett hétfőn reggel a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel 157-re emelkedett a koronavírus romániai áldozatainak száma.

(Borítókép: A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Rovatok