Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára közparkokba temethetik a koronavírus áldozatait New Yorkban

2020. április 6., hétfő 18:29 | aznap frissítve

Ideiglenes tömegsírokba temetnék a koronavírus áldozatait New Yorkban – írja a New York Times. A városvezetés még nem hozta meg a döntést, de az intézkedés szerepel a város halottkém hivatala által 2008-ban kiadott tervezetben, amit járvány esetére készítettek elő.

Mark D. Levine képviselő Twitteren írt arról, hogy a holttestek jelenlegi tárolására használt fagyasztók lassan megtelnek, így hamarosan a város egyik parkjába kezdhetik el ideiglenes tömegsírba temetni a COVID-19 áldozatait.

A képviselő azt írja, hogy ha erre kényszerülnek, akkor az elhunytak méltóságteljes, rendezett, és ideiglenes temetésben részesülnek. Levine szerint az intézkedés célja az, hogy a város ne kerüljön hasonló helyzetbe, mint például Olaszország, ahol a katonaságnak néha „az utcáról kell begyűjteni a holttesteket." Ilyen nem történt, bár Bergamoból valóban katonai teherautók szállítottak el koporsókat a túlterhelt temetőkből.

Bill de Blasio, New York polgármestere egyelőre bizakodik abban, hogy nem lesz szükség az ideiglenes tömegsírokra.

„Ha ideiglenes temetkezésre kényszerülünk, hogy kezelni tudjuk a járványt, akkor azt a hozzátartozókkal egyeztetve tesszük majd, megvannak erre az eszközeink”

– válaszolta de Blasio, mikor Levine tweetjeiről kérdezték. Elmondása szerint a város még nem tart azon a szinten, hogy ezt kelljen fontolgatni.

A halottkém terve többlépcsős, jelenleg a város az első szinten van: a holttesteket fagyasztókban, hűtőkamionokban tárolják, és lazítanak a krematóriumok munkáját szabályozó elvárásokon. Az elmúlt napokban a vírus miatt naponta háromszor annyian halnak meg a városban, mint általában. Levine azt mondta, hogy emiatt szinte teljesen megteltek a hűtőházak

A képviselő szerint vagy egy olyan parkra lenne szükség, amiben van egy könnyen elkeríthető terület, vagy a Bronx melletti Hart Islanden található Potter's Fieldre, ahol rabok temetik el a halottakat. Ugyan ez a terület biztonsági szempontból megfelelő, és a legtöbb New York-i nem látna rá a tömegsírokra, de pont ezen biztonsági intézkedések miatt logisztikailag nehezen megoldható a holttestek szállítása és ideiglenes eltemetése.

Rovatok