Index Vakbarát Hírportál

Magyarország több százezer maszkot adott Szerbiának és Észak-Macedóniának

2020. április 6., hétfő 15:13

A múlt hét végén nem vezettek be újabb szigorító vagy elővigyázatossági intézkedéseket a Nyugat-Balkánon az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az eddigi előírásokat és a kijárási tilalmat azonban továbbra sem tartja be mindenki. Magyarország védőfelszereléssel segíti a térség országait.

Mintegy hatvan szerb katona fertőződött meg az új típusú koronavírussal március közepén - közölte a szerb államfő. Ők azok, akik a külföldről hazaérkezőket fogadták március 13. és 16. között. A hatósági személyek közül körülbelül 20 rendőr is a fertőzöttek között van, illetve az összes fertőzött mintegy tíz százaléka az egészségügyi dolgozók közül került ki, ők mind munkavégzés közben kapták el a vírust. Szerbiában hétfőre 1624-ről 1908-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, írja az MTI.

A Szerbiát segítő kínai szakemberek szerint a szerbiai állampolgárok fegyelmezetlenek, és nem tartják be az előírásokat, ezért véleményük szerint 24 órás kijárási tilalmat kellene bevezetni a járvány megfékezése érdekében. A szerb miniszterelnök közölte, tíz napon belül megkezdik a gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájával történő gyógyítást, amely Kínában jó eredményeket mutatott.

Szerbia hétfőn kétszázezer védőmaszkot és tízezer védőruhát kapott Magyarországtól az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz – közölte Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter. Hozzátette, jelenleg a világpiacon nagyon nehéz bármilyen egészségügyi felszereléshez hozzájutni, ezért a kézzelfogható segítség a legjobbkor jött.

Magyarország azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hete azt közölte, hogy máig 10 millió maszk, 2,5 millió gyorsteszt, 300 ezer kesztyű és 2000-nél több lélegeztetőgép érkezik Magyarországra.

Horvátország is 100 ezer maszkot kapott ajándékként Magyarországtól, emellett ötezer védőruhát is küldött Zágrábba a kormány, írja a Baranjinfo

Bosznia-Hercegovinában vasárnap estig 23-an haltak be a Covid-19 betegségbe, és egy nap alatt 624-ről 654-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A betegség szövődményeibe egy nemzetközileg elismert járványügyi szakember, Sefik Pasagic is belehalt.

A montenegrói kormány a kis- és közepes vállalkozások gazdasági támogatása mellett az idegenforgalommal és mezőgazdasággal foglalkozók támogatásáról is tárgyal, ugyanis ezeket a szektorokat érintik a leginkább a járvány következményei. Montenegróban az utóbbi 24 órában 203-ról 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában 483-ról 555-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapról hétfőre. Az egészségügyi miniszter mobil kórházak felállítását jelentette be a szinte tünetmentes betegek számára. Közölte, az ország belépett a csoportos fertőzések szakaszába, egyre több a megbetegedés, ezért a korlátozó intézkedések szigorítására lehet számítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni macedón védekezéshez.

Koszovó korábban lezáratta a határait, bezárta az iskolákat, kávézókat, bevásárlóközpontokat, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, a kormány egyelőre nem tervez újabb szigorításokat. Egy nap alatt 140-ről 145-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A legfrissebb adatok szerint  ilyen a járványhelyzet a világban :

Rovatok