Index Vakbarát Hírportál

Hatmillió fertőzött is lehet Olaszországban, a hivatalos adatok csak töredékét mutatják

2020. április 6., hétfő 18:37 | aznap frissítve

Olaszországban tovább csökkent hétfőn a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, de vasárnaphoz képest megugrottak a halálesetek. Több tanulmány szerint pedig nagyságrendekkel több az olasz fertőzöttek száma, mint ahogy azt a statisztikák mutatják.

Az olasz polgári védelem 636 halálos áldozatról (vasárnap 525 volt) és 3599 új fertőzöttről számolt be hétfőn, de utóbbi adatnál azt is hozzátették, hogy kevesebb tesztet végeztek, mint a korábbi napokban.

Az viszont jó hír, hogy megint kevesebb embert kezelnek intenzív osztályon, mint tegnap, még ha a 79 fős csökkenés nem is olyan óriási különbség. A tüneteket mutató betegek száma is stagnál. 

Olaszországban összesen már 16 523-an vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében, és 132 547 embernél mutatták ki a fertőzést a vírus megjelenése óta.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője szerint hihető adat, hogy minden Olaszországban azonosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit enyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. 

A vasárnap estig több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közé teszik a számukat a kevesebb mint hatvan milliós Olaszországban.

A gócpont Lombardia háziorvosai március utolsó napjaiban hiteltelennek nevezték a tartomány közölte hivatalos számadatokat, hangsúlyozva, hogy mindennapos munkájuk közben sokkal több tünetmentes vagy enyhe tünetes, például csak hőemelkedéses beteggel találkoznak.

Az Imperial College London kutatóintézet március 30-i eredményei is 6 millió olaszországi beteget számoltak. Angelo Borreli úgy reagált, hogy elegendő vírusteszt hiányában ezt nehéz megállapítani. Eddig mintegy 700 ezer vírustesztet végeztek Olaszországban, többségüket Lombardiában és a szintén északi Venetóban.

A Carlo La Vecchia, a milánói egyetem járványstatisztikai tanára vezette, most közölt felmérés szerint az olasz lakosság mintegy tíz százaléka, vagyis hatmillió a fertőzöttek valódi száma. A La Stampa torinói napilap egy másik olasz–svájci kutatócsoport tanulmányát idézte, mely 5,2 millióra teszi a betegek számát: „Ez elegendően magas ahhoz, hogy továbbra is fertőzéssel veszélyeztesse az egészségeseket, túl alacsony a nyájimmunitás biztosításához” – írta a kutatócsoportot vezető Giuseppe De Natale, a milánói állami egyetem tanára. A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához a lakosság 60-70 százalékos fertőzöttsége, és ezzel immunissá válása szükséges.

A kutatások mindegyike az Olaszországban naponta közölt számok alulbecslését hangsúlyozza.

A hivatalosnál jóval magasabb számú fertőzöttel magyarázzák a betegek és elhalálozók Olaszországban rendkívül magas, 12 százalékos arányát is.

A tanulmányok kiemelik, hogy a vasárnap estig számolt több mint 15 ezer halottat nem indokolhatja sem az olasz lakosság magas várható élettartama, sem a Pó-alföld légszennyezettsége, valamint az sem, hogy az olasz férfiak 23 százaléka dohányos, mivel ez alatta marad a 29 százalékos európai aránynak.

Az Il Giornale napilapnak nyilatkozó De Natale hozzátette, hogy a kutatások szerint a polgári védelem adatai „el is késtek” a járvány valós időben változó üteméhez képest. A kutatók úgy számolják, hogy a tetőzés már március 10. körül bekövetkezett, éppen akkor, amikor a római kormány elrendelte az országos kijárási korlátozást. E számítás szerint a járványgörbe lefelé ívelése már hetekkel ezelőtt elkezdődött. A szakértő kiemelte, hogy ezzel együtt az óvintézkedéseket túl korai lenne feloldani, mivel a számok csökkenése jóval lassabban halad ezek korábbi emelkedésénél. Másrészt a járvány terjedésében jelentős időeltolódás létezik Olaszország előrébb tartó északi és késésben levő déli része között. Ami a kijárási korlátozás, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása, a kereskedelem és vendéglátás felfüggesztésének fokozatos feloldását illeti, a római kormány tagjai egymással ellentétesen nyilatkoznak. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány április 13-ig dönt a járvány úgynevezett második fázisa részleteiről az óvintézkedések fokozatos enyhítésével. Lucia Azzolina oktatási miniszter viszont hétfőn arról beszélt, hogy megnyugtató adatok nélkül az iskolákba talán még szeptemberben sem engedik vissza a tanulókat.

(Borítókép:  Orvosok egy olaszországi kórház koronavírus-karanténjában 2020. április 1-én  - fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok