Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusos volt, meghalt Líbia korábbi miniszterelnöke

2020. április 6., hétfő 14:03

Egy kairói kórházben meghalt Mahmud Dzsebril (Mahmoud Jibril), egykori líbiai miniszterelnök, írja a CNN. Dzsebril az első széles körben ismert arab politikus, aki az új típusú koronavírus okozta betegségbe halt bele. A 67 éves Mahmud Dzsebril esetében március 27-én jelentették be, hogy pozitív lett a vírustesztje, akkor még azt állították, hogy állapota stabil és jó úton van a fölépülés felé. A líbiai politikus április 5-én, vasárnap hunyt el.

Mahmud Dzsebril volt pár hónapig Líbia átmeneti kormányfője 2011-ben, amikor a Kadhafi-rendszer nyugati segítséggel történt megdöntése után polgárháborúba és káoszba süllyedt az ország.

Elefántcsontparton fertőzéstől félő lakosok szétvertek és felégettek egy ideiglenes egészségügyi tábort, amelyet a hatóságok a koronavírus-járvány betegeinek kezelésére építtettek. A volt főváros, Abidjan peremkerületében felállított tábort vasárnap támadták meg, a rendőrség könnygázzal sem tudta feloszlatni a tömeget. A lakosok azt kiabálták, nem akarnak fertőzöttet a szomszédjukba.

Elefántcsontparton a legfrissebb adat szerint 261 bizonyított koronavírus-fertőzött van, a kór eddig három beteggel végzett.

Kenya háromhetes be- és kiutazási tilalmat rendelt el a fővárosra, Nairobira.

Etiópiában bejelentették az első két haláleseteket, egy 56 éves férfi és egy 60 éves nő a két áldozat. Etiópiában hivatalosan március 12-én jelent meg a koronavírus.

Továbbra is Irán a járvány által legjobban sújtott közel-keleti ország, adta hírül a CNN. Egy nap alatt 2274-gyel 60 500-ra nőtt az igazolt fertőzések száma, a halálos áldozatok száma is nőtt: 136-tal 3739-re. Erről az egészségügyi minisztérium szóvivője számolt be az állami tévé hétfői adásában, hozzátéve, hogy a gyógyultak száma 24 237.

Rovatok