Index Vakbarát Hírportál

Izraelben kijárási tilalmat rendeltek el pészah idejére

2020. április 6., hétfő 23:04

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke újabb korlátozásokat jelentett be, a koronavírus-járvány lassítása érdekében a pészah idején is kijárási tilalom lesz.

A miniszterelnök hétfő este jelentette be, hogy kedden hajnal négy órától péntek este hétig tilos lesz elhagyni a településeket, de a széderestén, szerdán még szigorúbb szabályok lépnek életbe, a lakosok egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat. 

A pészah, a kivonulás ünnepén a keresztény húsvéthoz hasonlóan összegyűlnek a családok, távolabbi rokonok is, és erős a félelem, hogy az ünnep elősegítheti a vírus terjedését. 

„Amikor az egészségről és a halálról beszélünk, tilos kiskapukat keresni. Purimkor (március elején) terjedt a vírus, de a pészah nem lesz purim. Minden családnak a közvetlen hozzátartozóival kell töltenie a széderestét" – mondta Netanjahu tévés közleményében. 

Izraelben 8904 fertőzöttet és 57 halálesetet regisztráltak, de attól tartanak egészségügyi szervezetek is, hogy sokkal több fertőzött van, és főleg az ultraortodox lakosság körében terjedhet könnyen a vírus, mert hagyományaikat nem akarják feláldozni a távolságtartási rendeletekkel szemben.

(via Jerusalem Post)

Rovatok