Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában felfüggesztik az iskolai bukást

2020. április 6., hétfő 14:00

A szlovák alapiskolákban hétfőtől felfüggesztik az osztályozást a járvány miatt. Mostantól nincs olyan, hogy valaki jegyet kap, helyette szóbeli értékelésre állnak át a pedagógusok.

Hétfőtől nem osztályoznak érdemjegyekkel a szlovák általános iskolákban, írja a Parameter.sk. Év végén a pedagógus lezárhatja jeggyel is a tanévet, vagy szóbeli értékelést készít a diák teljesítményéről, írja a Parameter.sk,

Ami biztos, az alapiskolák egyetlen tanulója sem bukhat meg. Erről Miroslava Hapalová beszélt a lap szerint, aki az Állami Pedagógiai Intézetet irányítja. A kiselsősök kizárólag szóbeli értékelést kaphatnak. Ezzel ellentétben a középiskolások teljesítményét érdemjeggyel is lehet osztályozni. De őket sem lehet idén megbuktatni, teszi hozzá a lap.

Szlovákiában vasárnap 14-gyel nőtt a koronavírusos esetek száma, hárman intenzív osztályon vannak, írtuk legutóbbi térségbeli összefoglalónkban. Szombaton Igor Matovič miniszterelnök 300 új lélegeztetőgép megrendeléséről írt alá szerződést a Chirana vállalattal. A szlovákoknál kórház által megerősített halálesetről még nem tudni. A kormányfő azt is elmondta, húsvét idejére, április 8-tól 13-ig utazási korlátozások bevezetését tervezi a kormány, erről hétfőn dönt a kabinet.

Közben az alkotmánybírósághoz fordul az előző szlovák vezető kormánypárt, a jelenleg ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) egy nemrégiben elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi a mobilszolgáltatók adatai alapján a felhasználók nyomon követését a karanténintézkedések idején. Közben hétfőn átlépte az ötszázat a fertőzéssel diagnosztizáltak száma az országban.

Hétfőn Robert Fico, a Smer-SD elnöke bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordulnak annak a törvénynek a hatályon kívül helyezéséért, amely lehetővé teszi, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése legyen a mobilszolgáltatók lakossági felhasználókra vonatkozó adataihoz. A két hete az új összetételű pozsonyi törvényhozás által elfogadott szabályozás, amelyet Zuzana Caputová államfő is aláírt, egyebek között lehetővé teszi a mobilszolgáltatók ügyfelei mozgásának nyomon követését. A jogszabályt az azt előterjesztő, Igor Matovic vezette kabinet a karanténintézkedések betartatásának szükségességével indokolta.

Csehországban csökken a fertőzés üteme

Csehországban jelentősen visszaesett az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése vasárnap, a kormány a korlátozások enyhítését fontolgatja, számol be róla az MTI. 

Hétfő reggel országszerte 4591 fertőzöttet tartottak nyilván a vasárnapi 4475-tel szemben. A vasárnapi növekmény tehát 116 a szombati 282-vel szemben, hosszabb ideje a legalacsonyabb szám. A szombati növekedés is alacsonyabb volt, mint a pénteki.

A betegség következtében elhunyt személyek száma hétfő reggelre 72-re emelkedett, ami tízzel több, mint egy nappal korábban. A kigyógyultak száma 96-ra emelkedett, 18-cal több, mint vasárnap reggel.

A cseh kormány hétfői ülésén megvitatja az érvényben lévő korlátozások esetleges enyhítését. Andrej Babiš miniszterelnök vasárnap nem zárta ki, hogy a cseh kormány már húsvét előtt enyhíthetne a jelenlegi korlátozásokon, és engedélyezhetné újabb boltok kinyitását, illetve néhány sporttevékenységet.

A legfrissebb adatok szerint ilyen a járványhelyzet a világban:

(Borítókép: Üres tanterem egy pozsonyi általános iskolában Fotó: MTI/TASR/Pavel Neubauer)

Rovatok