Index Vakbarát Hírportál

Lassul a járvány Németországban, április 19-én lazítanának a korlátozásokon

2020. április 6., hétfő 11:54 | aznap frissítve

A szövetségi kormányban létrehozott koronavírus-kabinet hétfőn tárgyalta a belügyminisztérium előterjesztését arról, hogy kezdjék el a szigorú ellenőrzést a Hollandiával és Belgiummal, illetve Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszokon. Ennek értelmében állandóan ellenőrizni kell a határon átkelő forgalmat, és csak a halaszthatatlan ügy miatt érkezőket engedik át. Ez a szabályozás egyébként március 16-a óta érvényben van az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal és Luxemburggal közös határszakaszokon.

A javaslatot nem mindenki támogatta, például Észak-Rajna-Vesztfália közlekedési minisztere, Hendrick Wüst is ellenezte. Ugyanis a tartománnyal határos Hollandia az egyik legfontosabb nyugat-európai logisztikai központ, az EU-ban értékesített déligyümölcsök nagy részét például a rotterdami kikötőben hajózzák be. Elmondása szerint fennakadásokat okozhat, ha a Hollandiából érkező szállítmányokat túl sokáig várakoztatják a határon.

Az ülésen más előterjesztéseket is tárgyaltak, mint például egy olyan gazdasági mentőcsomag bevezetését, ami közepes vállalatokat támogat. Ennek sajtóértesülések szerint az lenne az alapja, hogy az állam korlátozott időre 100 százalékos garanciát vállal az ebbe a kategóriába tartozó cégeknek folyósított bankhitelekre. Vállalkozásonként legfeljebb 500 ezer euró (kb. 180 millió forint) hitelre lehet garanciát adni, a program keretösszege pedig 300 millió euró.

Arcmaszkot mindenkire

A koronavírus-kabinet hétfőn tárgyalt egy sor egyéb járványügyi lépésről is, jelentette a Reuters, ismertetve az akcióterv egyes részleteit. Ezek szerint kötelezővé tennék az arcmaszk viselését, tehát a javaslat elfogadása esetén, aki kilép a lakásából, viselnie kell valamiféle szájat és orrot takaró védőeszközt, főként a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, középületekben. A belügyminisztérium mindemellett kijelölt egy dátumot is a korlátozások részleges feloldására: ha az eddigiekhez hasonló biztató ütemben csökken a fertőzöttek száma, akkor április 19-én enyhítenek a rendkívüli szabályokon, újra kinyithatnak a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor lazítanak kicsit.

Németországban március 22-én vezették be a veszélyhelyzeti korlátozásokat, azóta vannak zárva az éttermek, az iskolák és boltok zöme. A németek alapvetően azt szeretnék elérni, hogy a fertőzési ráta 1 alatt maradjon, azaz egy fertőzött személy legfeljebb egy másik embernek adhassa át a kórt. Ezért a szigorú, a társadalmi érintkezést korlátozó szabályok érvényben maradnak, a gyülekezéssel járó kisebb és nagyobb rendezvények, családi események tartása továbbra is tilos lesz. Ha sikerül a vírus terjedését kontroll alatt tartani, akkor a közösségi életet fokozatosan vissza lehet terelni a járvány előtti megszokott mederbe. A belügy mindazonáltal azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem hétfő délelőtti adatai szerint az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma Németországban átlépte a 100 ezer főt, de a napi új igazolt fertőzöttek száma csökkent, a fertőzöttek összesített számának növekedési ideje is visszaszorult, és tovább emelkedett a fertőzöttek számának duplázódási ideje. A vírust igazoltan hordozók száma 4,19 százalékkal emelkedett vasárnaphoz képest, ez az utóbbi napokban a legalacsonyabb érték.

Jelenleg 100 132 igazolt koronavírus-fertőzött van Németországban, összesen 1584-en haltak bele a fertőzésbe, és 28 700-an gyógyultak fel belőle.

(MTI/Reuters)

Rovatok