Index Vakbarát Hírportál

USA: 25 544 új fertőzés, 1147 halott vasárnap

2020. április 6., hétfő 08:41 | aznap frissítve

Továbbra is az Egyesült Államokból jelentik jelenleg a világon a legtöbb koronavírusos fertőzést, a globális statisztikai összesítés szerint 337 620 esetről tudni az USA-ban, ebből 9643 a halálos áldozatok száma, írja a CNN a Johns Hopkins Egyetem pandémiás adataira hivatozva.

A hétvége adatai valamelyest reménykeltőnek tűnnek, vasárnapra csökkenés állt be az új esetek és a halálesetek számában is:

25 544 új eset és 1147 haláleset a vasárnapi mérleg.

Miután pénteken 32 284 új esetet és 1169 halálesetet regisztráltak az USA ötven államában, szombaton tetőzött a járvány 34 123 új esettel és 1344 halálesettel – ezekhez a számokhoz képest a vasárnapi összesítés a járványgörbe laposodását mutatja. Hogy tényleg így lesz-e? A szakemberek attól tartanak, hogy nem, a neheze csak ezután jön, várhatóan újabb kiugróan magas új adatokkal. Jerome Adams tisztifőorvos szerint "ez lesz a legszomorúbb és legnehezebb hét. Ez lesz a mi Pearl Harborunk, a mi szeptember 11-ünk."

Egy független nonprofit egészségügyi elemző, a FAIR Health szerint súlyos összegekbe kerülhet a koronavírusos betegeknek ha kórházi kezelésre szorulnak, írja a CNBC. Az igaz, és a korábbiakhoz képest előrelépésnek is mondható, hogy a tesztelés már minden amerikai számára ingyenes, de a kórházi számlákat továbbra is saját zsebből kell fizetnie mindenkinek, és még akkor is fizetni kell bizonyos összeget, ha van egészségbiztosítása.

Akiknek semmiféle érvényes egészségbiztosítása nincs, azok akár 42 486-tól 74 310 dollárig (14 - 25 millió forintig) terjedő számlára is számíthatnak, de akiknek van valamiféle biztosítása, azok is 21 936-tól 38 755 dollárig (7,3 -13 millió Ft) terjedő költségekkel lesznek kénytelenek számolni, attól függően, hogy milyen költségmegosztó arányok szerepelnek az egészségbiztosítási kötvényükben.

A kutatók nem nagyon értenek egyet Trump elnökkel

Donald Trump szombati fehér házi sajtótájékoztatóján azt közölte, ő személy szerint azt gondolja, hogy az emberek jobban tennék, ha megelőző jelleggel hidroxi-klorokint szednének, mivel a gyógyszernek vannak védő hatásai a Covid-19 betegséggel szemben. Trump, akit eddig kétszer is koronavírus-mentesnek igazolt a Fehér Ház orvosa, azt mondta, hogy valószínűleg ős si szedni fogja, miután konzultál erről orvosaival. Az elnök beszélt arról is, hogy a lupus autoimmun betegségben szenvedők is klorokint kapnak, és vannak olyan értesülések ("pletykák, tanulmányok" – ahogy az elnök fogalmazott), amik szerint a lupusos betegek kevésbé vannak kitéve a Covid-19 betegségnek, írja a CNN.

A klorokinról már hetek óta folynak a viták, valóban vannak olyan esetleírások, tanulmányok, amik szerint az új típusú koronavírus okozta betegség kezelésében hatásos lehet ez az eredendően a malária ellen alkalmazott gyógyszer, viszont sokan érvelnek ellene veszélyes mellékhatásai és a Covid-19 betegségre gyakorolt, nem teljeskörűen vizsgált működési mechanizmusa miatt. A szakértők azonban óvatosságra intenek az ellenőrizetlen, orvosi felügyelet nélküli szedésével kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy amikor Trump először írt twitteren a klorokinról, egy idős házaspár nem sokkal később belehalt a gyógyszer túladagolásába.

Jelen állás szerint tehát egyelőre nincs egyértelmű tudományos konszenzus a klorokin hatásosságáról, és ezt hangsúlyozta Anthony Fauci, az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakértője is a szombati sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a lupus és a Covid-19 közötti esetleges kapcsolatot is csak most vizsgálják kutatók. "Bizonyíték és tudomány kell, nem pedig félelem és aggodalom a döntéshozatalban" - fogalmazott Saira Sheikh, a North Carolina-i egyetem lupus klinikájának igazgatója. "Én magam nem javaslom a szedését" - mondta a klorokinről a lupus-szakértő, akit más kutatókkal együtt alaposan meglepett Trump kijelentése.

(Borítókép: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az aktuális járványügyi helyzetről tartott sajtótájékoztatón, vasárnap este. Fotó: Joshua Roberts/Reuters)

Rovatok