Index Vakbarát Hírportál

Havi egy tonna kokaint tudtak előállítani Kolumbia uruguayi nagykövetének birtokán

2020. április 7., kedd 14:05

Droglabort találtak a hatóságok Kolumbia uruguayi nagykövetének kolumbiai birtokán, ezért a nagykövet lemondott - írja az MTI a helyi médiára hivatkozva.

A rendőrség februárban talált rá a drogüzemre a fővárostól, Bogotától 60 kilométerre, Cundinamarca megyében lévő birtokon. A híradások szerint a labort felgyújtották, a rendőrség öt embert vett őrizetbe a helyszínen.

A drogüzemben havonta legalább egy tonna kokaint tudtak előállítani.

A kábítószert külföldi piacokra szállították a bogotái El Dorado repülőtéren át. 

Fernando Sanclemente, az uruguayi nagykövet azután nyújtotta be lemondását Iván Duque kolumbiai elnöknek, miután a kolumbiai főügyész hét végi tévéinterjújában azt mondta: a diplomatának közvetlenül köze volt az ingatlanján talált droglaborhoz.

Sanclemente egyébként tagadta, hogy köze volt a drogkereskedéshez. Azt állította, hogy még a droglabor létezéséről sem tudott.

A nagykövet családja 1987 óta felerészt birtokolta a 170 hektáros vidéki ranchot egy olyan családdal együtt, amely tulajdonosa a Dann nevű kolumbiai szállodahálózatnak. Három évvel ezelőtt a birtok 40 százalékát bérbe adták mezőgazdasági tevékenységre.

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Az ENSZ tavalyelőtti felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.

 

Rovatok