Index Vakbarát Hírportál

Akár 66 ezer brit áldozata is lehet a járványnak

2020. április 7., kedd 15:44

A koronavírus-járvány első hulláma Nagy-Britanniában akár 66 ezer halálos áldozattal is járhat a Washingtoni Egyetem kutatóinak új modellje szerint. Ez több mint a várható európai halálesetek egyharmada – írja a Guardian.

Az egyetem egészségügyi mérésekkel és azok értékelésével foglalkozó intézetének (IHME) kutatóinak becslése szerint Európában összesen 151 680 ember halhat bele a járványba, míg az Egyesült Államokban 81 766. A kutatók helyi és nemzetközi esetszámok, illetve kínai, olasz és amerikai életkori bontású halálozási adatait elemezték, és több országra is készítettek becsléseket. Christopher Murray, az IHME igazgatója szerint Európa több része baljós hetek elé néz, az amerikai halálozási számok pedig túlléphetik a becsléseiket.

A kutatók szerint sok országban súlyosbítja a helyzetet, hogy a járványhelyzet miatti szükségletek jócskán meghaladhatják majd a rendelkezésre álló kórházi erőforrásokat. A  kiemelkedően magas brit halálozási becslést is ez magyarázza: az IHME elemzése szerint  Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában eddig 51 608 fertőzött esetet regisztráltak, és 5373-an haltak meg a járványban, ami kevesebb, mint az olaszoknál, a  spanyoloknál vagy a fr anciáknál, de a briteknél később kezdett el kibontakozni a járvány, és a halálesetek náluk már így is meredekebben növekvő tendenciát mutatnak az IHME kutatói szerint.

Rovatok