Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában részleges kijárási tilalom lesz szerdától

2020. április 7., kedd 18:18

Szlovákiában újabb 47 személynek lett pozitív a koronavírus-tesztje, és így 581-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az országban, jelentette be Igor Matovic miniszterelnök Pozsonyban kedden. A gyógyultnak nyilvánítottak száma ugyanaznap tizenháromra nőtt.

Szlovákiában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése ezen a héten gyorsult, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, most már a napi ötven felé tart, hétfőn 49 volt.

A koronavírus terjedése miatt éjféltől hatályba lép a szlovák kormány legújabb intézkedéscsomagja, amely alapján utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be április 13-ig, illetve a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállítják a határellenőrzést is.  Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány más kivételre. Az adott időszakra korlátozzák a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek.

Szlovákiában folyamatosan emelkedik a naponta elvégzett vírustesztek száma, az előző napi adatok óta 1448 új tesztet végeztek, ami közel ötszöröse a múlt heti napi átlagnak. Hétfő reggeltől minden külföldről hazaérkezőt tesztelnek, kedden délig összesen már 17 639 vírustesztet végeztek, ezek közül 17 058 bizonyult negatívnak.  Az országban hétfőn jelentették be az első két halálesetet.

Ukrajna: nincs elég orvos, gyógyszer, férőhely

Közben Ukrajna a legrosszabbakra készül: Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint a járvány terjedése a tetőpontjához közelít az országban. "A világjárvány aktív fázisaiban a betegek száma drámaian növekszik, ami drámai terhelést jelent az orvosi rendszerre nézve" – mondta keddi videóüzenetében. A politikus szerint a betegek száma olyan gyorsan növekszik, hogy nincs elegendő orvos, gyógyszer és kórházi férőhely, hogy mindannyiuknak segítséget tudjanak nyújtani.

Volodmir Zelenszkij elnök kedden szintén videóüzenetben szólt az emberekhez, amelyben olyan nyugat-európai országokat hozott fel példaként, amelyek pénzbírságokkal büntetik a korlátozásokat megszegőket. Ukrajnában ezért 17 ezer és 34 ezer hrivnya (211 ezer és 422 ezer forint) között szabható ki bírság. "Minden korlátozás csak átmeneti kellemetlenség, fontos és szükséges az önök biztonsága érdekében" – jelentette ki.

Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re. A betegségből eddig 28-an gyógyultak fel az országban, ez az adat hétfő óta nem változott. Kedden az ukrán fegyveres erők jelentették, hogy a járvány miatt meghalt egy egy nő, aki egy Ivano-Frankivszk megyei katonai egység alkalmazottja – ő az első halálos áldozata a fertőzésnek az ukrán hadseregben.

Az országban március 12-én életbe léptetett karantént április 24-ig hosszabbították meg. Ezen felül először a hónap elején, majd április 6-tól tovább szigorítottak a bevezetett korlátozó intézkedéseken. A jelenleg hatályban lévő rendelkezések kötelezővé tették az arcmaszk nyilvános helyeken és közterületeken való viselését, megtiltották a parkok, játszóterek látogatását, és legfeljebb kettesével járkálhatnak az utcákon az emberek.

Horvátországban meghalt egy korábban egészséges középkorú

Egy újabb, korábban egészséges középkorú ember halt meg a járvány miatt Horvátországban, ahol az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 60-nal, 1282-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és ahol eddig 18 halálos áldozata van a járványnak. A kedden bejelentett halálos áldozatok egyike 46 éves volt, nem szenvedett más betegségben. Hétfőn szintén egy korábban teljesen egészséges középkorú férfi halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

Az első fertőzés megjelenése óta 130 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 35 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Közben Zágrábban egy 33 éves nő ellen büntetőjogi eljárás indult, mert annak ellenére, hogy fertőzött volt, elhagyta a számára elrendelt házi karantént. Ezért akár két évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Szlovénia már enyhítene

"Szlovénia enyhítene néhány, az új típusú koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozáson" – jelentette be kedd esti rendkívüli sajtótájékoztatóján Janez Jansa miniszterelnök. Szlovéniában a keddi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 38-cal, 1059-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. És bár eddig 30-an haltak meg a járvány miatt, hétfő óta nem regisztráltak újabb halálesetet az országban.

Szlovéniában az óvodáktól az egyetemekig minden oktatási intézmény bezárt, megszűnt a tömegközlekedés, csak az élelmiszer- és élelmiszer jellegű boltok, a drogériák, gyógyszertárak, valamint a benzinkutak tarthatnak nyitva, továbbá lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

A miniszterelnök kedden arról beszélt: már vizsgálják annak lehetőségét, hogy a megfelelő óvintézkedések mellet jövő keddtől fokozatosan újraindítsák a gazdasági tevékenységeket és idővel enyhítsenek a szigorú mozgáskorlátozásokon is. Hozzátette mindez természetesen kizárólag azzal a feltétellel történhet meg, hogy továbbra is be kell tartani a megfelelő távolságot, védőfelszerelést kell viselni, valamint biztosítani kell a fertőtlenítőszerek használatát.

Csehországban meghosszabbítják a szükségállapotot

Április 30-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot. A március 12-én elrendelt harmincnapos szükségállapot, amely egyszerűbbé teszi koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések meghozatalát, április 11-én járt volna le. 

A vitában ez ellenzék élesen bírálta a kormányt, mert szerinte nem indokolta meg kellőképpen a szükségállapot meghosszabbítását, úgy véli, hogy tájékoztatása a helyzet alakulásáról nem következetes, és a kormány képviselői gyakran egymásnak ellenmondóan nyilatkoznak a nyilvánosság előtt. "Elismerem, hogy sok dologban nem jártunk el helyesen vagy ideálisan" - ismerte el a bírálatokra válaszolva Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke. A kormánynak azonban olyan helyzetben kellett döntéseket hoznia, amely teljesen előzmények nélküli, a múlt alapján ismeretlen - tette hozzá.

A kormányoldal és az ellenzék is egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül.

Ausztriában továbbra is több a gyógyult, mint az új fertőzött

Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában: az elmúlt 24 órában csaknem kétszer annyi embert nyilvánítottak gyógyulttá, mint ahányan megfertőződtek a koronavírussal. Az egészségügyi minisztérium  által közölt adatok szerint hétfő óta 583 ember gyógyult meg, míg 332-en fertőződtek meg koronavírussal.

Ezzel sorozatban negyedik napon is csökkent a koronavírus-fertőzés következtében megbetegedettek száma, ezúttal 3,4 százalékkal, vagyis jelenleg összesen 8043 beteget tartanak nyilván.

(MTI)

Rovatok