Index Vakbarát Hírportál

Trump beleszállt a WHO-ba

2020. április 7., kedd 22:27

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt élesen bírálta az Egészségügyi Világszervezetet, a WHO-t kedden egy Twitter-üzenetben.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy a WHO-t nagyrészt az Egyesült Államok finanszírozza, de az szerinte mégis "nagyon Kína-központú", úgyhogy ennek majd alaposan utánanéznek. A koronavírus-járvány kirobbanásakor a WHO azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy  maradjon nyitott Kína felé.  "Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?" - írta Trump.  

Az Egyesült Államok korábban többször is szemrehányást tett Kínának azért, hogy nem tájékoztatott már decemberben a járvány kitöréséről, és később azzal is megvádolta Pekinget, hogy nem adott teljes körű információkat a járványról.

Kína washingtoni nagykövete a The New York Times című napilap vasárnapi számában véleménycikket írt, és ebben emlékeztetett, hogy korábban kellemetlen beszélgetések voltak a két ország között a járvány ügyében, de ma már kölcsönös a szolidaritás és az együttműködés.

Az Egyesült Államokban a következő egy-két hétben tetőzhet a járvány: 388 ezer megerősített esetről tudnak, és már több mint tizenkét ezren haltak meg. (MTI/Index) 

Rovatok