Index Vakbarát Hírportál

WHO: 5,9 millió szakképzett ápolóra lenne még szükség

2020. április 7., kedd 19:03

5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik az ellátórendszerből világszerte, derül ki derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi jelentéséből, amelyet az egészségügyi világnap alkalmából tettek közzé Genfben.

"Az ápolószemélyzet képezi minden egészségügyi rendszer gerincét. Most közülük sokan a frontvonalon harcolnak a Covid-19 ellen" – idézi az MTI a WHO főigazgatóját, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt.

A WHO szerint 27,9 millió ember dolgozik ápolóként a világon, de közülük csak 19,3 millióan rendelkeznek ehhez szakképesítéssel. Az ápolók 90 százaléka nő.

Az egészségügyi világnap alkalmából a WHO európai igazgatója, Hans Kluge így nyilatkozott:

Nővérek, dajkák, és más egészségügyi dolgozók nélkül az egyes országok nem tudnák megnyerni a járványok elleni küzdelmet. (...) A Covid-19 elleni küzdelmünk ismét megmutatta, mennyire nélkülözhetetlen az ápolószakma a társadalom és mindannyiunk számára. (...) A rendkívüli helyzettel és a legnehezebb munkakörülményekkel dacolva a nővérek az európai térségben, de szerte az egész világon bátorsággal, együttérzéssel és szakértelemmel szembesültek a kihívásokkal. A legnagyobb köszönetet és tiszteletet érdemlik ezért.

Kluge egyúttal arra szólította fel a kormányokat, hogy fordítsanak több pénzt az ápolószemélyzet bővítésére, kiképzésére, illetve továbbképzésére.

A Nővérek és Betegápolók Világszövetségének ügyvezető igazgatója, Howard Catton emlékeztetett: az ápolók hiánya emberéletekbe kerül a járvány idején. "A halálozási arányok ott a legmagasabbak, ahol kevés a nővér és az ápoló" – húzta alá, emiatt látja szükségesnek az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek és bérezésének javítását.

Rovatok