Index Vakbarát Hírportál

Az emberek 60 százaléka koronavírusos egy túrahajón, amely nem kap engedélyt a kikötésre

2020. április 8., szerda 06:08

A 132 utasból és a 85 fős személyzetből eddig 128 embernél mutatták ki a koronavírust a Greg Mortimer nevű hajón, közölte az üzemeltető ausztrál cég. Ez az összes ember 60 százaléka.

A hajó az Antarktiszra és a Dél-Georgia nevű szigetre ment volna egy „Shackleton nyomában” nevű túra keretében, március 15-én indult egy argentin kikötőből, de az utasok koronavírusos tüneteket kezdtek mutatni, úgyhogy a hajó letért a tervezett útvonalról, és március 27-e óta Uruguay partjainál áll, miután a dél-amerikai ország nem engedi kikötni, írja a Guardian.

A hajó orvosa is megbetegedett, nem tudja ellátni a munkáját.

Karina Rando, a hajóra vezényelt 21 uruguayi orvos egyike úgy fogalmazott, hogy „egy olyan hajót találtunk, amin szinte mindenki fertőzött”. A többségük egyébként egyelőre tünetmentes, de hat embert már el kellett szállítani egy uruguayi kórházba. Sok utas 70 év feletti, van köztük szív- és tüdőbeteg is, náluk nagy a veszélye, hogy egyik nap jól vannak, a következő nap pedig súlyosan megbetegszenek. 

A hajón lévők többsége ausztrál, de van köztük új-zélandi, amerikai és brit állampolgár is.  Az ausztrálokat és az új-zélandiakat csütörtökön hazareptetik Melbourne-be egy mentőakció keretében, a többieknek még várniuk kell.

Szombaton az uruguayi haditengerészet posztolt egy rövid videót, melyen az látható, hogy egy kétoldali tüdőgyulladással küzdő brit nőt átvisznek a katonai hajóra, hogy kórházba szállítsák. 

  (Borítókép: Pablo Porciuncula / AFP)

Rovatok