Index Vakbarát Hírportál

Az Instagram leplezte le a korlátozásokat megszegő dél-afrikai minisztert

2020. április 8., szerda 13:59

Stella Ndabeni-Abrahams, a Dél-afrikai Köztársaság kommunikációért és digitális kultúráért felelős miniszteréről az Instagramon derült ki, hogy nem tartja be az országban elrendelt szigorú gyülekezési korlátozásokat. Ndabeni-Abrahamsről ugyanis vasárnap egy olyan kép került fel a közösségi oldalra, mely egy volt miniszterhelyettes otthonában készült, és öt másik emberrel együtt ebédel.

Cyril Ramaphosa elnök március 26-tól rendelt el szigorú utazási, gyülekezési és vásárlási korlátozásokat, és az ország hatóságai komolyan veszik ezek betartatását; csak az első héten 17 209 embert tartóztattak le a járványügyi szigorítások megszegése miatt.

Ndabeni-Abrahams bocsánatot kért a kevéssé példamutató magatartása miatt, azonban a köztársasági elnök (aki Dél-Afrikában a végrehajtó hatalom feje) ennek ellenére ha ki nem is rúgta, de két hónapos „rendkívüli szabadságra“  küldte (lényegében felfüggesztette) azzal az indokkal, hogy

a kormány tagjainak saját viselkedésükkel is példát kell mutatniuk az óriási áldozatokat hozó dél-afrikaiaknak. Egyikünk sem áshatja alá az életek megmentésére irányuló össznemzeti erőfeszítést. Elégedetten nyugtázta, hogy Ndabeni-Abrahams miniszter is megértette tetteinek súlyos mivoltát, és azt, hogy senki sem állhat a törvények felett.

Az 51 milliós országban eddig összesen 1749 fertőzöttet regisztráltak, és 13 haláleset köthető a koronavírushoz.

(Guardian)

Rovatok