Index Vakbarát Hírportál

Törökországban ismét rekordmennyiségű új fertőzöttet diagnosztizáltak

2020. április 8., szerda 16:37 | aznap frissítve

Irán

A Közel-Keleten a járvány által leginkább érintett Iránban az elmúlt 24 órában 121 ember halt meg a koronavírus következtében. Ezzel 3993-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma az országban. A napi halálesetek száma csökkenő tendenciát mutat, az előző napokban rendre 130-150 áldozatot jelentettek be. Az új esetek számát is csökkenés jellemzi: szerdán 1997 új fertőzöttet jelentettek, míg ezt megelőző napokban stabilan 2000 felett alakult a regisztrált új esetek száma. 

Az összes fertőzött száma így is átlépte a 64 ezret, Iránban jegyezték fel a hetedik legtöbb koronavírusos beteget a világon. 3956 beteg állapota kritikus, a felgyógyultak száma 29812. 

Az iráni kormány a március végén bevezetett korlátozó intézkedéseknek tudja be a csökkenő tendenciát: bezárták az iskolákat, a bevásárlóközpontokat, a sportlétesítményeket és a szórakozóhelyeket, korlátozták az utazásokat.

Az eredetileg egy hétre meghirdetett korlátozások hatályát azóta egyszer már meghosszabbították, a szerdán lejáró határidő kapcsán pedig közölték, hogy a hét végétől három szakaszban oldják majd fel azokat. „Természetesen nem akarjuk, hogy a betegségnek további áldozatai legyenek, de ugyanakkor azt sem akarhatjuk, hogy az emberek éhen haljanak” – idézte Haszan Róháni iráni elnököt az MTI.

A korlátozások feloldásának első, szombaton kezdődő szakaszában a gazdasági szféra alacsony fertőzési kockázatúnak minősített ágazataiban dolgozók térhetnek vissza munkájukhoz, kivéve a járvány által legjobban sújtott Teheránban, amely a második szakaszban kapcsolódhatna be, együtt a nagyobb kockázatot jelentő ipari szektorral. Róháni azt nem részletezte, hogy az első két szakasz egyes fázisaiban mely üzletek újranyitásával terveznek. A harmadik szakaszban ismét látogathatóvá tennék a sportkomplexumokat, rendezvénytermeket, vallási helyeket és fodrászatokat is, ám a csoportos pénteki imák egyelőre felfüggesztve maradnának.

Törökország

Törökországban szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, így összesen már 38 226 fertőzésről lehet tudni az országban a török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca által közzétett adatok alapján.

Az adatokból az is kiderült, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott. Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott.

Koca bejegyzése alapján a fertőzöttek közül jelenleg 1492-en szorulnak intenzív ellátásra, és 995 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ez utóbbi tekintetében továbbra is határozott lassulás tapasztalható. A gyógyultak száma vasárnap óta egyenletesen, 256 és 284 közötti értékben nő, az utóbbi 24 órában pedig 264-en épültek fel a betegségből, így összesen 1846 gyógyultról lehet tudni.

Az egészségügyi miniszter szerdán egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy kifejlesztettek a fertőzöttek, a velük kapcsolatban állók, valamint a gyanús esetek követésére egy okostelefonos alkalmazást, amelynek a használata az érintettek számára kötelező lesz. A hatóságok az applikáción keresztül értesülnek arról, hogy a felhasználó betartja-e a házi karantént, ha pedig megszegi, büntetéssel sújtják A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága később arról számolt be, hogy az érintetteket üzenettel és hívással is figyelmeztetni fogják, amint kilépnek otthonukból, és hazatérésre szólítják majd fel őket. Aki ennek nem tesz eleget, annak adatait a rendőrséggel is megosztják.

Törökországban a járvány enyhítése érdekében péntek éjfél óta zárva van a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb város és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. A nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is leállították, a városok közötti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat.

Indonézia

Indonéziában még kibontakozóban van a járvány, szerdára 2956-ra nőtt a fertőzöttek száma, 218 új esetet regisztráltak. Napok óta 200 fő felett alakul az új esetek száma, még ha a növekedés nem is látványos. A halálos áldozatok száma 240-re nőtt, 19-en haltak meg az elmúlt 24 órában. Ez sem számít kiugró adatnak, a negatív rekord 21 és 20 halott volt még április elején. A koronavírusos esetek többségét a fővárosba, Jakartában jegyezték fel. 

Egy indonéz komp több utasa a tengerbe ugrott, miután a hatóságok karantén alá vették a járművet fertőzésgyanú miatt.

Az utasoknak nem esett baja, épségben ki tudtak úszni a partra. A kompon összesen 25-en utaztak, többségében vendégmunkások, akik a szomszédos Malajziából tértek vissza az országba. 

Libanon

Néhány hónapja a becsődölt Libanont még amiatt féltették a szakértők, hogy a gazdasági összeomlás hatására drasztikusan megnőhet a szegénységben élők aránya. Libanon csődjének okairól ebben a cikkben írtunk részletesen. A járvány miatt bevezetett korlátozások még nehezebb helyzetbe hozták az eleve megélhetési problémákkal küzdő lakosságot. Elemzők szerint a kormány által nemrég bejelentett segélycsomag nem lesz elegendő, a hatmilliós lakosság fele hamarosan az alapvető szükségleteinek biztosítására sem lesz képes.

A járvány eddig elég csendesen bontakozik ki az országban: szerdára 575-re nőtt a fertőzöttek száma, eddig 19-an haltak bele a járványba, hétfő óta nem jegyeztek fel új halálos áldozatot. Még márciusban 21-én regisztrálták a legtöbb napi új esetet, összesen 53 beteget. Ugyanakkor fennáll a gyanú, hogy a fertőzöttek valós száma jóval magasabb lehet a hivatalos statisztikában szereplőnél. 

Pakisztán

Pakisztánban 208 új esetet jelentettek szerdára, összesen 4072-en kapták el a koronavírust. Hétfőn volt a negatív csúcs, akkor 609 új beteget fedeztek fel, kedden viszont már csak 269-et, tehát úgy tűnik még nem robbant be a járvány. Punjab tartomány érintett leginkább, a fertőzöttek felét ott találták. Eddig 58-an haltak meg a vírus következtében, 467-en gyógyultak fel. 

Az összképhez hozzátartozik, hogy korábban orvosok és mentősök azért tüntettek, mert állításuk szerint nem kaptak megfelelő védőfelszerelést a kormánytól. A megmozdulást a rendőrség oszlatta fel. Az orvosok később azzal fenyegetőztek, hogy beszüntetik a munkát, amennyiben nem engedik ki őrizetbe vett társaikat.

 

Forrás: Guardian  

(Borítókép: Önkéntesek fertőtlenítést végeznek egy teheráni piacon 2020. március 31-én. Fotó: Majid Saeedi / Getty Images)

Rovatok