Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános feketelistával szégyeníti meg a nagy fal rongálóit Kína

2020. április 8., szerda 10:52

A kínai hatóságok nyilvános feketelistával próbálják meg visszaszorítani a nagy fal rongálását, írja a CNN

A nagy fal népszerű Badaling-szakaszát március 24-én nyitották meg újra a koronavírus miatti két hónapos lezárás után. Rögtön azon a napon kamera rögzítette, hogy egy turista megrongálja a falat egy kulccsal. A jelentések szerint a rongálót elfogták, és elismerte tettét. A hír felháborította a kínai netezőket, a kínai Twitternek hívott Weibón trending tag lett az „Újranyitás napján rongálták meg a nagy falat” hashtag.

A turisztikai területért felelős Nagy Fal Hivatal erre reagálva új, vandalizmusellenes intézkedéseket vezetett be április 6-tól. A rongálás hét típusát bünteti, köztük a karcolást és más szándékos károkozást. 

A szabályszegő turistákat egy feketelistán tartják majd nyilván, amely listát közzé is teszik majd, hogy „növeljék a tudatosságot, és a közvélemény nyomását helyezzék a turistákra”. A rongálókat emellett korlátozni fogják, ha a jövőben online jegyet akarnak venni a nagy falhoz, de azt nem jelentették be, hogy pontosan hogyan.

Az érintett közigazgatási megye azon is gondolkodik, hogy a területén lévő más turistalátványosságról is kitiltja a feketelistás rongálókat. 

A Pekingtől 70 kilométerre lévő Badaling a nagy fal legnépszerűbb szakasza. 

Kedden írtunk arról, hogy a korlátozások feloldásával megindult a turizmus és az utazás Kínában. A Vuhanból induló vonatokhoz tömegek érkeztek, miután a hatóságok enyhítettek az utazási korlátozásokon. A híres kínai agyaghadsereget  a háromnapos ünnep alatt Shanszi tartományban 12 ezren keresték fel. Az agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrzi.

Rovatok