Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb lélegeztetőgép kellhet New Yorkban, mint számolták

2020. április 8., szerda 16:53 | aznap frissítve

New York városban a vártnál kevesebb lélegeztetőgépre lehet szükség, közölte a polgármester, Bill de Blasio szerdán, miután napról napra kevesebb új lélegeztetőgépet kell bevetniük a vírus elleni küzdelemben. De Blasio közlése szerint a héten már 100 vagy annál kevesebb gépre volt szükség naponta, szemben a múlt heti napi 200-300-as számmal.

A város kórházaiban jelenleg 5500 lélegeztetőgép segíti a koronavírusos betegek felépülését, és van további 135 darabos tartalék olyan vészesetre, amikor valahova gyorsan kellene plusz kapacitást juttatni.

A tény, hogy magabiztosan állíthatjuk, valahogy túljutunk ezen a héten, már egy jó jel

– mondta De Blasio a szerdai sajtótájékoztatóján, ahol további jó hírekkel is szolgált, közölve, hogy 276, korábban koronavírussal fertőzött rendőr állt újra szolgálatba, miután felgyógyultak a betegségből. Rajtuk kívül további 1310 tűzoltó és mentős állt újra munkába, akik vagy szintén megbetegedtek, vagy koronavírusos beteggel kerültek kapcsolatba.

A kormányzó jó és rossz hírrel is szolgált

Jó és rossz híre is van szerdán New York állam lakosai számára, kezdte a napi sajtótájékoztatót Andrew Cuomo kormányzó, elmondva, hogy jó látni, hogy működik a közösségi távolságtartás, ám kedden sajnos így is az eddigi legtöbb áldozatot követelte a vírus az államon belül 779 halottal, megdöntve a hétfői 731-es rekordot.

Cuomo hozzátette, hogy a koronavírus áldozatainak száma már sokszorosan meghaladta a 9/11-ben meghaltakét – a World Trade Center elleni terrortámadásnak 2753 New York-i áldozata volt, míg a vírus már most 6268 életet követelt az államban.

Cuomo azzal folytatta, hogy az államban munkanélkülivé váltak további 600 dolláros segítséget kapnak az államtól. Kitért az április 28-ról június 23-ra halasztott előválasztásra is, amin levélben szavazhatnak majd a demokrata elnökjelöltre – ugyan Bernie Sanders kiszállásával Joe Biden maradt az egyetlen jelölt, de hogy meglegyen a szükséges delegáltja, még így is meg kell tartani több előválasztást, és lehet, hogy a New York-ira is szükség lesz.

Chicagóban részleges alkoholtilalom jön

Az Egyesült Államok más városaiban is próbálkoznak megfékezni a járványt, Lori Lightfoot, Chicago polgármestere például úgy, hogy csütörtöktől este 9 után betiltotta az alkoholtartalmú italok árusítását. A polgármester szerint a városban túl sokan szegték meg az otthonmaradásra vonatkozó iránymutatást, esténként pedig leginkább az olyan boltok előtt voltak csoportosulások, ahol alkoholt is lehet venni.

A friss intézkedés értelmében a chicagói rendőrség még szélesebb eszköztárral léphet fel az otthonukból kilépők ellen, a rendvédelmi szerv ugyanis most már nemcsak bírságokkal és letartóztatásokkal, hanem az alkoholárusításra vonatkozó engedélyek megvonásával is tehet ezért. A város járőrei az egészségügyi tanácsok kiadása óta kétezer csoportosulást számoltak fel, ebből háromszázat a múlt éjszaka. 

A (magyar idő szerint) csütörtök délutáni adatok alapján az Egyesült Államokból már 402 471 fertőzöttet, 12 914 halálos áldozatot és 21 804 gyógyultat jelentettek. Közülük 142 384 fertőzöttet és 5489 halottat regisztráltak New York államban.

Rovatok