Index Vakbarát Hírportál

Kórházi használatra alkalmatlan az a kétmillió arcmaszk, amit a finnek Kínától vettek

2020. április 8., szerda 19:44 | aznap frissítve

A finn egészségügyi minisztérium vizsgálatai során kiderült, hogy az egészségügyben nem alkalmazható az a kétmillió arcmaszk, amelyek kedden érkeztek meg az országba Kínából, ezek ugyanis nem felelnek meg az ilyen használatra előírt elvárásoknak – írja a Guardian.

Aino-Kaisa Pekonen egészségügyi miniszter kedden Twitteren számolt be arról, hogy megérkezett az első egészségügyi szállítmány Kínából, melyben kétmillió orvosi maszk, illetve 230 ezer lélegeztető maszk volt, hozzátéve azt is, hogy használat előtt mindenképpen letesztelik őket. Szerdára aztán kiderült, hogy előbbieket nem lehet rendeltetésszerűen használni, mert nem nyújtanak kellő védelmet az orvosoknak a koronavírus ellen.

Kirsi Varhila, a minisztérium titkára elmondta, ez értelemszerűen elég csalódást keltő volt, már csak azért is, mert a hivatalos tájékoztatás alapján Finnországban napi félmillió orvosi maszkra és 50 ezer lélegeztető maszkra van szükség, néhol pedig már most is hiány van az eszközökből. Sanna Marin miniszterelnök szerdán emiatt méltatlankodott is a közösségi médiában, álláspontja szerint ugyanis sok helyen nem volt legalább három hónapra elegendő védőfelszerelés, holott a finneknél ezt külön járványügyi terv írja elő.

Rovatok