Index Vakbarát Hírportál

Sport- és vásárcsarnokokban helyezik el az enyhe tüneteket mutatókat Szerbiában

2020. április 8., szerda 10:19

Viszonylag alacsony, öt százalék alatti az új típusú koronavírus-fertőzöttek halálozási aránya a Nyugat-Balkánon, a járványügyi szakértők azonban a következő két hétre várják a járvány tetőzését a térségben, amikor több halálos áldozatra kell számítani, írja az MTI.

Szerbia

A szerb elnök, Aleksandar Vučić teljes hétvégi kijárási tilalom bevezetését helyezte kilátásba már péntektől. Vučić kedden késő este egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy vagy az egész országban, vagy csak a járvány gócainak számító városokban vezetne be tilalmat péntek délután és hétfő reggel között. A hatályos korlátozás szombat délutántól hétfő reggelig tart.

Az államfő azt is mondta, hogy múlt szombaton rengetegen voltak az utcán, így ezt a lehetőséget is szeretné megvonni a következő két hétben, amikor a fertőzöttek számának tetőzése várható. Ilyen intézkedést vezetett be Észak-Macedónia is.

Vučić megerősítette, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek

nem gyógyulhatnak otthon, hanem az erre kijelölt, sport- és vásárcsarnokokban kialakított ideiglenes kórházakban szállásolják el őket.

Ez alól csak a várandósok, a közelmúltban gyermeket szült anyák és a krónikus betegséggel rendelkezők képeznek kivételt.

Szerbiában egy nap alatt 2200-ról 2447-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 118-an gyógyultak fel a betegségből, 61-en pedig belehaltak a fertőzés szövődményeibe. A járvány halálozási aránya az országban 2,49 százalékos.

Észak-Macedónia

Észak-Macedóniában szerdára 570-ről 599-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 26-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, ami 4,34 százalékos halálozási aránynak számít.

A nyugat-balkáni országok közül itt a legmagasabb ez az arány.

Az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak csak rövidített munkaidővel, a 16 órakor kezdődő kijárási tilalomig tartanak nyitva, hétvégén pedig, amikor teljes kijárási tilalom van érvényben, csak az ügyeletes gyógyszertárak üzemelhetnek.

Koszovó

A távozó Albin Kurti koszovói kormánya várhatóan az új típusú koronavírus-járvány végéig hivatalban marad, addig ugyanis nem lehet előrehozott választást tartani, és a nagyobbik kormánypárt viszont nem hajlandó újabb kormányfő-jelöltet javasolni, írja az MTI.

Albin Kurti kormánya március 25-én bukott meg, miután a parlament megvonta a bizalmat a kormánytól. Alkotmányjogászok értelmezése szerint a bizalmi szavazást követően a tavaly októberi választást megnyert, Kurti vezette Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű pártnak 15 napon belül új kormányfőjelöltet kellett volna javasolnia. A határidő szerdán járt le, de a párt nem javasolt senkit az államfőnek, sőt Albin Kurti közölte, most nincs ideje ilyen kérdésekkel foglalkozni.

Arbulena Haxhiu igazságügyi miniszter szerint viszont a 15 napos határidő csak a választások megtartása után érvényes, bizalmi szavazást követően nincs ilyen előírás, így tehát, más vezető híján Albin Kurti vezeti tovább a kormányt mindaddig, amíg nem tudnak előrehozott választást tartani.

Hashim Thaci államfő úgy vélekedett, Albin Kurtinak nincs igaza, és új kormánynak kellene megalakulni. Azt javasolta, hogy a parlamenti pártok alkossanak nagykoalíciót, és úgy vezessék az országot legalább a koronavírus-járvány ideje alatt. Erre azonban egyelőre még nem került sor, és senki sem javasolt kormányfőjelöltet sem. Sajtójelentések szerint Albin Kurti az alkotmánybírósághoz fordult, mert véleménye szerint a köztársasági elnök túllépte hatáskörét, amikor minden parlamenti pártot összefogó, nemzeti kormányzásra tett javaslatot.

Kurti kormánya ellen a kisebb koalíciós partner, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) nyújtott be bizalmatlansági indítványt, főként a járvány kezelését illető intézkedések körüli egyet nem értés miatt, a háttérben azonban inkább a Szerbiával folytatott párbeszéd megrekedése, és a kapcsolat javítására tett intézkedések körüli vita állt.

Koszovóban keddről szerdára 165-ről 184-re nőtt a fertőzöttek száma. A halálozási arány 2,71 százalékos. A koszovói Egészségügyi Minisztérium oldala szerint 5-en haltak meg a betegségben az országban.

Montenegró

A nyugat-balkáni országok közül a 620 ezres Montenegróban a legalacsonyabb a halálozási arány, mindössze 0,83 százalékos. Az országban az utóbbi 24 órában 233-ról 241-re nőtt a fertőzöttek száma. A kormányzati oldal adatai szerint Montenegróban eddig ketten vesztették életüket a fertőzés szövődményei miatt.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában 674-ről 764-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt. Az egészségügyi dolgozók többször is nyilvánosan panaszkodtak a rossz munkafeltételeket és a védőfelszerelés hiánya miatt.

A rosszul szervezett egészségügyi rendszer egyik áldozata lett egy ismert járványügyi szakember is.

Sefik Pasagic felesége nyílt levélben hívta fel a figyelmet az egészségügy hiányosságaira, azt is közölte, annak ellenére, hogy a férje elismert szakember, senki nem akarta megvizsgálni, mire pedig kórházba került, ahol - az özvegy szerint - nem kapott megfelelő ellátást, már késő volt. Az országban a járvány halálozási aránya 4,32 százalékos, eddig 33-an vesztették életüket a koronavírus miatt a Worldometers adatai alapján.

Rovatok