Index Vakbarát Hírportál

Lassult a járvány terjedése Spanyolországban

2020. április 8., szerda 15:19

Spanyolország túl van a koronavírus-járvány terjedésének első szakaszán, és a lassulás fázisába lépett az ország egészségügyi minisztere, Salvador Illa szerint. Olaszország lezárta a kikötőit egy menekülteket szállító hajó elől, mivel a járvány ideje alatt nem tudják garantálni a kikötők biztonságát, eközben már a hétköznapi élet lassú visszatérését is tervezi az olasz kormány. Német elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben közel 10 százalékkal fog csökkenni az ország GDP-je, ami a legnagyobb visszaesés lehet a negyedéves GDP-növekedés számításának 1970-es kezdete óta.

Spanyolország a járvány lassulásának szakaszába ért

A spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint a koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest, írja az MTI.

A fertőződést így már összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták Spanyolországban január 31-én. A vírus eddig már 14 555 emberéletet követelt az országban. Tovább emelkedett a gyógyultak száma is, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel, összesen 48 021 embert épült fel a betegségből az országban.

Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását. Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk

– mondta Salvador Illa egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában zajló meghallgatásán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére. A miniszter ezután elmondta, hogy keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, miközben a múlt heti átlag 7 százalék volt. Az elhunytak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék.

A következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.

A miniszter beszámolója szerint eddig 38 millió szájmaszkot, 23 millió gumikesztyűt, 287 ezer köpenyt, 163 ezer védőszemüveget osztottak szét a tartományok között az egészségügyi és szociális intézmények számára. Az országban a jövő héten tudományos felmérés kezdődik a lakosság általános fertőzöttségének felmérésére a III. Károly Egészségügyi Intézet és a spanyol statisztikai hivatal együttműködésével,

amelynek keretében országosan 62 400 embert tesztelnek koronavírusra.

A kutatást az indokolja, hogy a hazai és nemzetközi járványügyi szakemberek szerint a tünetmentes fertőzöttek száma jócskán meghaladhatja azokét, aki panaszaik miatt orvoshoz fordulnak, és így kiszűrik őket.

A spanyol igazságügyi minisztérium elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta elhunytak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem a valós számok szerepelnek.

A parlament csütörtökön szavazást tart, és várhatóan elfogadja a március 15-e óta fennálló szükségállapot meghosszabbítását április 25-ig, amivel fenntartja az oktatási intézmények bezárását és a lakhelyelhagyási korlátozásokat is.

Lezárták az olasz kikötőket

Olaszország a koronavírus-járvány miatt lezárta a kikötőit a menekülteket szállító hajók elől, írja a Guardian.

Az olasz kormány kedd este határozott arról, hogy a kikötők nem tekinthetők biztonságos helyeknek, így ott a menekülteket segítő szervezetek hajói nem köthetnek ki. A döntést azután hozták, hogy egy német Sea-eye nonprofit szervezet hajója 150 menekülttel a fedélzetén Líbiából Olaszország felé indult.

A rendelet szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet ideje alatt nem tudják garantálni azokat a feltételeket, hogy a kikötőket biztonságos hellyé nyilvánítsák. Olaszországban a veszélyhelyzetet július 31-ig hirdették ki, de ez a határidő meghosszabbítható.   

Ugyanakkor a nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat Olaszországban, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik, írja az MTI.

Az egészségügyi hatóságok véleményét összegezve Domenico Arcuri járványügyi biztos kijelentette, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, ám az olaszoknak nem szabad túl korán ismét kimenniük az utcára. A járványgörbe elkezdett lefelé ívelni, de „ábránd azt gondolni, hogy a vírus eltűnt az életünkből” – mondta Arcuri.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartják, hogy az olaszok a húsvéti ünnepek alatt ne hagyják el a városokat. Ezt szigorított közúti ellenőrzéssel kívánják biztosítani. A Corriere della Sera értesülései szerint a kormányfő a következő napokban jelenti be, milyen forgatókönyvet kíván követni az április 13-ig tartó óvintézkedések lejárta után. Az elképzelések szerint a már egy hónapja zárva tartó üzletek egy része, korlátozásokkal ugyan, de újra kinyithatnak majd, ahol kötelező lesz a szájmaszk és a védőkesztyű viselete is.

Az oktatási szünettel kapcsolatban az illetékes miniszter már korábban bejelentette,

hogy az iskolákat nem nyitják újra júniusban sem, hiszen ez országosan 9 millió tanuló mozgatását jelentené. Az érettségi vizsgák módozatát még nem véglegesítették.

Tíz százalékkal eshet a német GDP a második negyedévben

A vezető német gazdaságkutató intézetek szerint a német bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal csökken az idén, jövőre viszont 5,8 százalékos növekedéssel kompenzálja a visszaesést, írja az MTI.

A számítások szerint az első negyedévben 1,9 százalékkal csökkent a német GDP, a második negyedévben viszont már 9,8 százalékos lesz a visszaesés.

A második negyedévi a legnagyobb visszaesés lesz a negyedéves GDP-növekedés számításának 1970-es kezdete óta, és több mint duplája a gazdasági válság idején bekövetkezett legnagyobbnak, a 2009 első negyedévinek.

Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója szerint a válság csúcsán a munkanélküliségi ráta eléri majd az 5,9 százalékot az idén, a részmunkaidős foglalkoztatottak száma pedig 2,4 millióra szökik fel. A munkanélküliek száma pedig éves átlagban a tavalyihoz képest 250 ezerrel,  2,5 millióra emelkedik majd.

Szerinte a kormány kedvező pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy kivédjék a válság vállalatokra és lakosságra gyakorolt közvetlen negatív következményeit. Az idén ez persze rekordnagyságú deficitet eredményez majd mind szövetségi, mind tartományi, önkormányzati és társadalombiztosítási szinten, összességében 159 milliárd eurósat. Az államadósság az idén a GDP 70 százalékára emelkedik majd.

A koronavírus-járvány terjedése jelenleg itt tart a világban.

Rovatok