Index Vakbarát Hírportál

Fél hónapos kényszerszabadságra küldik a román közalkalmazottakat

2020. április 8., szerda 23:40

Ludovic Orban román miniszterelnök szerda esti bejelentése alapján a román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küldi azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nincsenek abban a helyzetben, hogy az első vonalban vegyenek részt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – írja az MTI.

A politikus a B1 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta:

kabinetje már eldöntötte, hogy a közalkalmazottak felváltva fognak kényszerszabadságra menni.

Orban kifejtette, hogy az elvi döntés megszületett, jelenleg a részleteket pontosítják, és hamarosan elfogadnak egy sürgősségi kormányrendeletet. Hozzátette, a jogszabály vonatkozik majd a központi és a helyi közigazgatásra, valamint azokra az állami intézményekre is, amelyek a parlament alárendeltségébe tartoznak. Leszögezte azt is, hogy nem esnek a rendelet hatálya alá azok a közintézmények, amelyeknek tevékenysége nélkülözhetetlen a járvány elleni küzdelemben.

Az intézkedés értelmében minden érintett intézményben két csoportra osztják az alkalmazottakat:

A kényszerszabadságon lévő dolgozók a bérük 75 százalékát kapják meg. A kormányfő szerint erre egyébként azért van szükség, hogy ezzel is akadályozzák a járvány terjedését. Virgil Popescu gazdasági miniszter szintén a B1 csatornának elmondta, hogy az intézkedésnek költségmegtakarítási vonzata is van, hiszen a kényszerszabadságon lévő közalkalmazottak két hétig nem fognak különböző pótlékokat sem kapni, amelyek igencsak megemelik az alapbérüket.

A tárcavezető kiemelte, hogy ha már a versenyszféra szolidaritását kérték, természetes, hogy  a közszférában dolgozók is erről tesznek bizonyságot. A versenyszférában a munkáltatók március közepétől több mint egymillió dolgozó munkaszerződését függesztették vagy bontották fel. A román helyzettel bővebben legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk.

Rovatok