Index Vakbarát Hírportál

A törpeállamok nagyon megszenvedik a járványt

2020. április 9., csütörtök 09:54

Európa legkisebb országai közül kerülnek ki azok az államok, melyeken – ha a kicsiségükhöz mérjük a csapás nagyságát – a legnagyobbat ütött a koronavírus-járvány. Az egymillió emberre vetített esetszám alapján a világ legrosszabbul álló öt országa közül négy egészen apró állam. (Az ötödik a sorrend szerint negyedik legszerencsétlenebb, ritkán lakott, de Magyarországnál valamivel nagyobb területű Izland). Sorrendben ezekről az országokról van szó a szerdai adatok szerint (ennyi fertőzött jutna egymillió lakosra, a legtöbb, 140 ezer igazolt fertőzöttet regisztráló európai országban, Spanyolországban 3000 ez a szám):

Ima az üres Szent Péter téren

A tragikus helyzetbe került Olaszország szívében lévő Vatikán a világ legkisebb népességű független államaként mindössze 8 koronavírusos megbetegedéssel került az első helyre. Haláleset itt eddig nem történt. A pozitívra tesztelt vatikániak között volt Ferenc pápa egyik közeli munkatársa is. Emiatt a katolikus egyházfőn is elvégezték a múlt héten a tesztet, negatív eredménnyel. Az első vatikáni fertőzöttet még március 6-án szűrték ki.

Ahogy már írtunk róla: a koronavírus miatt bezárt a Szent Péter-bazilika, a Vatikáni Múzeum és Könyvtár, a dolgozók menzája, csak a patika és az élelmiszerbolt maradhatott nyitva. A szentszéki államtitkárság arra kérte dolgozóit, hogy vegyék ki a szabadságukat, a még működő hivatalokban távmunkát vezettek be. 

Az óvintézkedések védik a nyugalmazott pápát, a 93 éves XVI. Benedeket is, aki a vatikáni kolostor épületében lakik. A 83 éves Ferenc pápa beszédeit már március eleje óta az interneten sugározzák, múlt pénteken az üres Szent Péter téren mondott imát. Ferenc tart ugyan még miséket a Szent Márta-ház kápolnájában, de csak nagyon szűk körben, többé nem a közös étkezdében, hanem egyedül eszik a szobájában, és – hogy legyen elég hely távolságot tartani – az apostoli paloták nagyobb termeiben fogadja, akit fogad még.

A Szent Márta-házon belül viszonylag sok tesztet végeztek el, de arról nem volt szó, hogy megpróbálkoznának a teljes körű teszteléssel. Bár példa van már a módszer működőképességére, nem is messzi: létezik olyan kisváros Észak-Olaszországban, ahol teljes körű teszteléssel sikerült megszüntetni a járványt. Amit Vò 3300 lakójával véghez lehetett vinni, az talán nem lenne a realitástól teljesen elrugaszkodott ötlet egy pár tízezres törpeállamban, mondjuk San Marinóban sem, ahol csak tízszer élnek többen, de teljes tesztelés sem ott, sem a lakosságarányosan leginkább fertőzött többi kis országban nem zajlik.

San Marino: minden ezer lakosra jut egy halott

A mindössze 61 négyzetkilométert elfoglaló San Marinóban február 27-én jelentették be az első, megerősített koronavírusos esetet, és a helyi média már ekkor írt róla, hogy egy második, az elsővel szoros kapcsolatban álló ember tesztje is pozitív lett, további 21 ember pedig karanténba került. Április 7-én ott tartottak, hogy

a nagyjából 31-32 ezer san marinói emberből 308 fertőzödött meg eddig igazoltan koronavírussal, közülük 34-en belehaltak. A halálos áldozatok száma az elmúlt napban is kettővel nőtt. Jelenleg az egész világon San Marinóban a legborzalmasabb a halálozási adat 1 millió emberre vetítve.

A gyógyult betegek száma egyelőre 45. A 205, jelenleg is beteg emberből 44-et ápolnak kórházban, közülük 14 állapota nagyon súlyos. Eddig összesen 1271-en kényszerültek karanténba, de a többségüknél már lejárt az elkülönítés ideje, most 388-an vannak az otthonukban elővigyázatosságból elszigetelve, köztük 28 egészségügyi dolgozó.

A helyzet tragikus, de kezeljük

– ezt még március közepén nyilatkozta az állam egészségügyi hatóságát vezető Gabriele Rinaldi. A lakókat próbálják gyakran tesztelni, a legutolsó elérhető adatok szerint eddig 586 tesztet végeztek el, ami – ha 1 millió lakosra vetítve nézzük – a világ 14. legtöbbet tesztelő országává teszi San Marinót.

Az országban, ahol máskor évente 3 millió turista fordul meg, viszonylag szigorú kijárási korlátozás van érvényben. Az első óvintézkedéseket március 1-jén vezették be: az iskolákat bezárták, átmenetileg búcsút mondtak a színháznak, mozinak, nyilvános sporteseményeknek, de például a múzeumok, a kulturális intézmények nyitva maradhattak eleinte azzal a megszorítással, hogy egyszerre csak kevés embert engedjenek be, tartható legyen a minimum egyméteres távolság a látogatók között. Ugyanez állt az éttermekre, bárokra is.

Aztán március 8-án szigorítottak: minden gyülekezésre lehetőséget adó nyilvános helynek be kellett zárnia. Az emberek csak alapos okkal hagyhatják el a lakásukat, például ha orvoshoz vagy munkába mennek. Ami Magyarországon még megengedett, az egészségügyi célú kocogás, séta is tilos már San Marinóban, még akkor is, ha valaki orvosi igazolást lobogtatna ezek szükségességéről. A szabályokat megszegőket 2000 eurós pénzbírsággal és büntetőeljárás indításával fenyegetik.

Nem csak San Marinón belül korlátozzák a mozgást. Az országból most se ki, se be: legalábbis ez a főszabály, de kivételnek számít itt is az egészségügyi ok, a határon átnyúló munka, és a hazafelé tartó külföldi állampolgárok átléphetik a határt Olaszország felé, ha az útlevelük mellett a jegyüket is fel tudják mutatni.

Az egészségügyi dolgozókra próbálnak külön is nagyon vigyázni. A helyi kórházba a bejutáskor külön útvonalat használnak a munkavállalók és a betegek, hozzátartozók. Minden állampolgárnak, aki belép, első lépésben megmérik a lázát, és röviden ki is kérdezik az állapotáról. Érezhető a törekvés arra is, hogy tartsák a lelket a San Marinó-iakban. Létrehoztak lelkisegély-telefonvonalat kifejezetten a koronavírus miatt, és az embereket központilag arra buzdítják, hogy tűzzék ki a kék-fehér zászlajukat az otthonaikra, ezzel hirdetve az ország egységét, a szolidaritást, és fotózzák is le, a képet pedig osszák meg a közösségi médiában #emergenzacovid19sm hashtaggel.

Andorra: Kubából jött az erősítés

Hasonló hangulatjavító erőfeszítésekkel találkozni Andorrában is, ahol tapssal búcsúztatják a kórházi dolgozók a hazainduló, koronavírusból kigyógyult beteget, és a gyerekeket arra biztatják, hogy tavaszköszöntésként álljanak ki az ablakba, az erkélyre a húsvéti hétvégén, és énekeljenek el egy bizonyos dalt. Még a kottát és videós példát is megadtak, hogy minden feltétel adott legyen. 

A Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között fekvő Andorrában körülbelül 76 ezren élnek. Keddi hír, hogy egy 90 éves lakos halálával 22-re nőtt a Covid-19 halálos áldozatainak a száma az országban. A diagnosztizált esetek száma 564-en áll, de a kedden elkészült 131 teszteredményből is pozitív lett 29. Eddig 52-en gyógyultak meg. Az egészségügyi miniszter szerint keddig összesen 1673-szor futtatták le a laborvizsgálatot. Az andorrai egészségügyi miniszter, Joan Martinez Benazet kedden a friss adatokat ismertetve igyekezett biztatólag kiemelni, hogy

már három napja nem kellett senkit felvenni az intenzív osztályra COVID-19 miatt, vagyis enyhült némileg a helyi egészségügyre nehezedő nyomás, egyelőre nem fenyeget közvetlenül a végzetes következményekkel járó túlterhelődés veszélye. 

Jelenleg egyébként 52 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak az intenzíven.

Andorrába a múlt héten Kubából érkezett 12 orvos és 27 ápoló segíteni a koronavírus elleni küzdelemben. A segítség azért is elkelt, mert Andorra saját egészségügyi csapata megfogyatkozott, miután közülük 60 szakembernek egy időre abba kellett hagynia a munkát elővigyázatosságból, mert megvolt az esélye, hogy elkaphatták a vírust. Andorra volt Olaszország után a második olyan európai állam, ahová Kuba efféle segítséget küldött. A lépést amúgy bírálatok is érik, például az Egyesült Államok részéről: azzal vádolják Kubát, hogy ráteszi a kezét az idegenbe küldött orvosok, ápolók fizetségének jó részére, miközben őket veszélynek teszi ki.

A síparadicsomként számontartott Andorrában, ahol a GDP nagyjából 80 százalékát a turizmus adja, a síközpontokat természetesen bezárták a boltok többségével és az iskolákkal egyetemben. Lefújtak minden nyilvános szabadidős, kulturális és sportprogramot, a tömegközlekedést visszafogták. Kijárási tilalom nincs, csak korlátozás, de a kormány otthon maradásra biztat mindenkit, és az egészségügyi miniszter nyilvánosan kárhoztatta a felelőtlenségét például annak a két embernek, akik hegyi bringázni indultak a hétvégén.

A miniszter nemrég egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy most pár hónapig mindenkinek maszkban kellene járnia az utcán, de a Bondia nevű helyi lap cikkeiből az derül ki, hogy Andorrában is volt némi zavar maszkügyben. A kormány eleinte azt kommunikálta, hogy csak a veszélyeztetettnek számító csoportok és a betegekkel dolgozók viseljenek maszkot, a többieket meg próbálta elriasztani tőle, mondván, hamis biztonságérzetet kelt.

Aztán megtörtént a fordulat, és az lett a központi ajánlás, hogy mindenki viseljen maszkot, aki elmegy hazulról, és másokkal érintkezik.

De, ahogy a Bondia patikák körbekérdezése után megírta, ekkor még korántsem volt ehhez elég elérhető maszk az országban.

Van némi remény rá, hogy a koronavírus nyomában járó válság nem vágja tönkre teljesen Andorrát: a helyi lapban írtak egy friss tanulmányról, amely szerint Andorra viszonylag szerencsésebb helyzetben van a talpraállás esélyeit tekintve, mert a turisták várhatóan előnyben fogják részesíteni a nem túl zsúfolt célpontokat.

Luxemburg: a NATO küldött kórházi sátrakat

A 2600 négyzetkilométerre összezsúfolódott 600 ezer lakójával Luxemburg már nem ugyanaz a kategória, mint Andorra vagy San Marino. Teljes körű tesztelés itt aligha lenne kivitelezhető, ugyanakkor nagy erőfeszítéseket tesznek:

lakosságarányos tesztelésben a világ éllovasai között (negyedik helyen) van Luxemburg több mint 25 ezer elvégzett teszttel.

A szerdai állás szerint 3034 embernél mutatták ki eddig a koronavírust, ebből 492-en amúgy nem Luxemburgban élnek életvitelszerűen. A halálos áldozatok száma 46. Kórházban kedden 231-en voltak – biztosan vagy gyaníthatóan – koronavírussal, közülük 35-en intenzív osztályon. Eddig 500 embert bocsátottak haza a kórházból.

A kormány március 17-én hirdetett vészhelyzetet. A luxemburgi repülőtér az átlagemberek szempontjából nézve leállt: nincsenek menetrend szerinti utasszállító járatok.

A lakosságnak létrehoztak itt is egy lelkisegély-vonalat. Az iskolák április 19-ig biztosan zárva lesznek. A korlátozásokat tekintve az élet most nagyon hasonló ott a magyarországihoz. A kórházakban látogatási tilalom van, a nem életbevágóan sürgős orvosi beavatkozásokat, kezeléseket elhalasztják, az enyhébb állapotú Covid-19-es betegeket az otthonaikban tartják. A nyilvánosság előtt máskor nyitva álló helyek bezártak, az éttermekből csak elvitelre lehet ételt vinni vagy házhoz rendelni, üresek a játszóterek, nincsenek kulturális és sportrendezvények. Főszabályként nem szabad nyilvános helyeken gyülekezni, de például szabadidős tevékenységet lehet odakint végezni, amíg az emberek egyedül vannak, vagy a velük amúgy is egy fedél alatt lévő emberekkel mozognak együtt, másoktól pedig tartják a legalább kétméteres távolságot. 

Luxemburg is folyamodott már a betegek ellátásában külső segítségért. Március végi hír, hogy a NATO 1200 négyzetméternyi sátorral támogatta a luxemburgi kórház kapacitásának a növelését, ami 200 plusz férőhelyet jelent.  

(Borítókép: Ferenc pápa az üres Szent Péter téren 2020. március 27-én. Fotó: Handout / Vatican Media / AFP)

Rovatok