Index Vakbarát Hírportál

Orbán Nagy Kórházmegtekintései a világ élvonalában vannak

2020. április 10., péntek 11:54

A kormányfő a héten két videót is feltöltött a Facebookra arról, hogy kórházakba látogat el, ellenőrizendő a járványvédelmi helyzetet. A képkockák és a védőöltözetek látványosak, úgyhogy amellett, hogy megmutatjuk a jó pillanatokat, megnéztük azt is, hogyan csinálják ezt más országokban.

Orbán Viktor Nagy Kórházmegtekintése április 4-én, szombaton kezdődött Sátoraljaújhelyen, egy sima maszkban, egyszer használatosnak tűnő zöld köpenyben. Az igazán nagy figyelmet azonban a következő keddi videó kapta, ezt a legtöbb ellenzéki párt olyasmivel kommentálta, hogy a Korányiban készült képkockák jól mutatják az egészségügy helyzetét. A csempe hiányos, a kórházigazgatón csak egyszerű maszk van, az is az orra alatt, kesztyű senkin, a 40 éves poroltó a falnak támasztva. A lezárt (elromlottnak hitt) liftet is kritizálták, de az nagy eséllyel szándékos és helyes járványvédelmi intézkedés.

Csütörtökön újabb Megtekintő Film került fel az internetre, a kormányfő váratlanul látogatta meg a Szent János Kórházat. Itt már nincsenek lepukkantságról árulkodó képkockák, de a tekintetet amúgy is a kapucnis fehér overallba öltözött, maszkos, kék gumikesztyűs kormányfő vonzza, akit eddig nemigen láthattunk ilyen ruhában. Orbán orvossal, beteggel is beszélget.

Orbán Viktor az árvíz idején is előszeretettel ment saját maga a katasztrófa sújtotta zónákba, e cikk szerzője még hét évvel ezelőtt írta meg, hogy Orbán az egész árvízi védekezést szinte egyedül kézben tartó főnök lett, árvízi körútjain a videók szerint olyanokat mondott, hogy "az ellenőrző pontokon a helyén találtam az embereket", "semmiféle levonulás meg vízkiengedési utasítás nem hajtható végre, csak ha Bakondi úr vagy én mondom", "Maga a parancsnok? Na, akkor jöjjön velem!".

De akármit csinálnak a világ kormányfői, Putyin mindig egy fokkal keményebb mindenkinél. A tigrist simogató, hokimeccsen gólokat szóró, dzsúdózó orosz elnök sárga védőruhában (csak neki volt ilyen), egész arcos, beépített gázálarcos maszkban ment el az új-moszkvai Kommunarka községkórházba még március 24-én. Itt kezelik Oroszországban a legtöbb koronavírusost. A főorvos azt mondta neki, hogy a kórház kész a 606 ágyából előbb 190-et, majd raktáron lévő további lélegeztető berendezések beállításával az összeset intenzív kezelésre alkalmassá tenni.

Emmanuel Macron francia elnök április 7-én egy Párizs közelében lévő kórházban tett látogatást. Ő öltönyben, és sima maszkban volt. Rendszeres koronavíruskórház-látogató egyébként, már februárban elment oda, ahol elhunyt az első francia koronavírusos beteg. Akkor még nem voltak óriási óvintézkedések, a videó szerint maszk nélkül, egymás hegyén-hátán járta a kórházat a személyzet. Márciusban egy katonai kórházban volt, ott már felvett egy maszkot.

Justin Trudeau kanadai kormányfő nem nagyon látogat kórházakat, mivel március közepén pozitív lett a felesége koronavírus-tesztje, így önkéntes házi karanténba vonult, és onnan kormányzott tovább. "Semmilyen tünetem sincs, jól vagyok, és a modern technológia révén távmunkában is tudok dolgozni", közölte a képen látható sajtótájékoztatóján, amit a rezidencia elé szerveztek. A házikarantént szerdán hagyta el először egy kormányülés kedvéért, de mint mondta, ideje nagy részét továbbra is otthon tölti, távmunkában.

Angela Merkel is hasonlóan járt: ő március 22-én vonult házi karanténba, miután kiderült, hogy koronavírusos az az orvos, aki beoltotta őt tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. Merkel megúszta, három tesztje is negatív lett, aztán április 3-án kezdett el újra az otthonán kívül dolgozni. Ezek után neki sem volt sok kedve kórházat látogatni.

Szlovákia kormányfője, Peter Pellegrini a Zornica Banko Fashion nevű textilüzemet nézte meg maszkban, a cég maszkok gyártására állt át a koronavírus elleni küzdelem jegyében. A Paraméter azt írta, a cég maga vette fel a kapcsolatot a kormánnyal és rövid időn belül minden szükséges engedélyt, tanúsítványt és megfelelő alapanyagot beszerzett az egészségügyi előírásoknak megfelelő szájmaszkok gyártásához. A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég ezzel elkerülte az elbocsátásokat.

A brit kormányfő Boris Johnson úgy látogatott meg egy kórházat, ahogy senki nem akar: betegként. Johnsonnál kimutatták a koronavírust, ekkor otthon kezdett el dolgozni, majd egy videokonferencián olyan rosszul nézett ki, hogy azonnal elküldték kivizsgálásra. Kórházba, majd hétfőn óvintézkedésként intenzív osztályra került. Állítólag nem kellett lélegeztetőgépre tenni, napról napra jobban lett, csütörtökön elhagyta az intenzívet.

És jöjjön a két nagyágyú, kezdjük a kínai elnök Hszi Csin-pinggel. Amíg a koronavírus Kínában tombolt, ritkán tett látványos látogatásokat, igyekezett keveset mutatkozni, vélhetően politikai érdekből. Február elején Pekingben ment el egy kórházba maszkban, de akkor Pekingben még alig volt fertőzött. Akkortájt kezdett el viszonylag aktívan szerepelni, intézkedni, embereket váltott le, majd március 10-én ment el először Vuhanba, kórházat nézni. Azt a zöld maszkos látogatását mindenhol mutatták, az alábbi képen például egy pekingi utcai óriáskivetítő látható a képsorokkal.

A másik fontos nagyhatalmi vezető a koronavírus-ügyben Donald Trump amerikai elnök. Ma már a világ összes fertőzés csaknem harmada az Egyesült Államokban van, majdnem félmillióan koronavírusosak az országban. Az elnök hozta a formáját a vírus elleni harcban, az elején magabiztosan nyilatkozott, hogy nincs itt semmi látnivaló, hoax az egész, majd amikor már helyzet volt, gyorsan váltott, és hasonlóan bombasztikus módon beszélt arról, hogy ő az elejétől fogva mindent tudott, és meg is fogja menteni Amerikát. Kórházas kép nincs róla, de az amerikai járványügyi központban tett látogatása is elég trumpos volt sapkástól, A4-es lapra nyomtatott koronavírusostól.

Cikkünk az eredeti változathoz képest módosult, kiegészítettük a sátoraljaújhelyi videóval, amit a korábbi verzióban nem említettünk.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)

Rovatok