Index Vakbarát Hírportál

A franciáknál és a briteknél is közel ezren haltak bele a fertőzésbe egy nap alatt

2020. április 10., péntek 21:16

Franciaországban az elmúlt 24 órában 987-tel 13 197-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma - közölte péntek esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója, Jérome Salomon, aki hozzátette, a járvány elérte tetőpontját.

Az idősotthonokból 433 új halálesetet jelentettek, ott 4599 áldozatot szedett eddig a fertőzés, a kórházban elhunytak száma csütörtök óta 544-gyel 8598-ra emelkedett. Köztük van egy tízévesnél fiatalabb gyerek, aki egy párizsi kórházban hunyt el, és jóllehet a koronavírussal is megfertőződött, a halálokok között több betegség is szerepel. Franciaországban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata egy 16 éves lány volt. A kórházban elhunytak 81 százaléka ugyanakkor 70 évnél idősebb volt, írja az MTI.

Jérome Salomon szerint reményre ad okot, hogy az egymás utáni második nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, mégpedig 62-vel 7004-re. Csütörtökön 82-vel voltak kevesebben, mint előző nap. Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, hétfőn 94-gyel.

A járvány még mindig terjed, régiónként nagyon különböző módon, sok új beteg van a kórházakban, ezért továbbra is óvatosnak kell lennünk

A regisztrált betegek száma az előző napi 86 334-ről 90 676-ra nőtt. Kórházban 31 267 beteget ápoltak, ami 500-zal több, mint csütörtökön, de 1726-an gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból.

A tájékoztatás szerint a francia kórházakban ápolt súlyos betegek 83 százaléka túlsúlyos, háromnegyedük férfi és az átlagéletkoruk 63 év.

Nagy-Britanniában is sok volt a halálos áldozat

A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. 

Matt Hancock egészségügyi miniszter - aki az elmúlt hetekben maga is átesett a vírus okozta Covid-19 betegségen - a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legutóbbi egy napban 5706-tal nőtt a szűréssel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nagy-Britanniában így eddig 70 783 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírus jelenlétét. 

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a kórházi kezelésre szoruló betegek számának változását mutató görbe már kezd lefelé tartani, de a számok még magasak, napról napra változnak és egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy Nagy-Britanniában már tetőzött a járvány.

A betegséget elkapta Boris Johnson miniszterelnök is, aki a héten három napot a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán töltött. Az 55 éves Johnson azonban már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy másik kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a kormányfő már rövid sétákat is tesz, írja az MTI.

Nem hiszem, hogy csak egyenesen visszamehet a Downing Streetre, és ismét magához ragadhatja a gyeplőt lábadozási idő nélkül

- fogalmazott a brit miniszterelnök édesapja.

Rovatok