Index Vakbarát Hírportál

Brazília: belehalt a fertőzésbe egy 15 éves őslakos

2020. április 10., péntek 18:14

Belehalt a koronavírus-fertőzésbe a yanomami népcsoport egyik 15 éves tagja csütörtök éjjel a Boa Vista-i kórházban, a hatóságok pedig mindenkit elkülönítenek a törzsből, akin a Covid-19 tünetei mutatkoznak.  A fiú is egy olyan településről származik az Uraricoera folyó mentéről, ahol aranybányászok tömege fordul meg, és akik ott ismeretlen betegségeket hurcoltak be az őslakosok közé, például a kanyarót, amely hatalmas pusztítást végzett a törzsben. Ő volt a harmadik brazil őslakos, aki belehalt a betegségbe, igaz, a másik két áldozat nagyvárosban élt - írja az MTI.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a vírus pusztító hatással lehet Brazília mintegy 850 ezres őslakos népességére, kiváltképpen azokra, akik amúgy a külvilágtól elzárkózva élnek, szervezetük nincs felkészülve az idegen kórokozókra, és a törzsi életmód miatt nem tudják megvalósítani a társadalmi távolságtartást. A brazil szövetségi kormány úgy döntött, hogy külön tábori kórházat állít fel az őslakosok számára.

Brazíliában eddig 17 857 ember kapta már el az új koronavírust, a halálos áldozatok száma 941, az utóbbi öt napban megkétszereződött.

Rovatok