Index Vakbarát Hírportál

Német külügy: lassan reagáltak az amerikaiak a koronavírus-járványra

2020. április 10., péntek 16:55

Heiko Maas, német külügyminiszter a Der Spiegenek adott interjúja nem sokat fog javítani a két ország mostanában elég fagyos viszonyán. Maas ugyanis kijelentette, hogy a koronavírusra adott amerikai reakció túlságosan is lassú volt.

Míg Kína autoriter intézkedésekkel lépett fel a fertőzés kontrollálása érdekében, az amerikai reakció a skála másik végén az volt, hogy sokáig nem is vették komolyan a fenyegetést. Két extremitásról beszélünk, melyek közül egyik sem szolgálhat modellként az európai országoknak.

Németország egyike azoknak az országoknak, melyek "vadnyugati taktikát" emlegettek az amerikaiak elmúlt két heti tevékenységének bizonyos elemei láttán, például akkor, amikor a már kifizetett orvosi eszközökkel teli repülőt nem engedték felszállni, vagy az alkudozás során bevetett eszközeik alkalmazásakor. Maas óvatosan figyelmeztetett arra, hogy az USA jobban teszi, ha átértékeli nemzetközi kapcsolatainak szilárdságát, és a kereskedelemben kevésbé agresszív módszerekkel fog élni a jövőben.

Majd meglátjuk, hogy a kormányuk tevékenységét látva mi lesz az amerikaiak véleménye Az USA Mindenki Előtt-modell működéséről, hiszen pont ennek az agresszív viselkedésnek köszönhetően maradtak le védőfelszerelések beszerzéséről.

Borítókép: Heiko Maas Fotó: Thomas Koehler/Photothek via Getty Images

Hol tart most a járvány?

Rovatok