Index Vakbarát Hírportál

Cuomo: Több millió vírustesztet kellene elvégezni a kijárási korlátozások enyhítése előtt

2020. április 10., péntek 22:19

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kijárási korlátozások enyhítésének előfeltétele a vírustesztek és a szerológiai tesztek elvégzése.

Ez hetek kérdése, nem várhatunk vele hónapokig.

Elismerte ugyanakkor, hogy jelenleg nincs erre kapacitás, és nemcsak az általa irányított államban, hanem az egész Egyesült Államokban sem. A vírusteszttel azt állapítják meg, hogy fertőződött-e az illető, a szerológiai teszt pedig azt mutatja ki, hogy van-e a szervezetében ellenanyag, noha nem küszködött a fertőzés tüneteivel és nem is betegedett meg.

Cuomo szerint a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások enyhítésének fokozatosan kell megtörténnie. New York államban több mint kilencmillió embert kell majd ismét munkába állítani. Ehhez és a tesztek és szerológiai vizsgálatok elvégzéséhez egyaránt a szövetségi kormány segítséget kérte, és azt javasolta Donald Trump elnöknek, hogy a védelmi termelési törvény értelmében még több magánvállalatot kényszerítsen a szükséges orvosi segédeszközök és védőfelszerelések gyártására.

Jelenleg változatlanul New York államban a legmagasabb a diagnosztizált fertőzések és a halálozások száma. Az államban péntek délutáni adatok szerint 177 ezer fertőzöttet és csaknem 9 ezer halálos áldozatot regisztráltak.

Hol tartunk most?

Rovatok