Index Vakbarát Hírportál

Szerbia is szigorított húsvétra

2020. április 10., péntek 15:12

Pénteken délután öttől húsvét hétfő délutánjáig kijárási tilalmat vezetett be Szerbia, tovább szigorítva az eddigi kijárási tilalmon, kiszélesítve annak időtartamát. Korábban hétvégi kijárási tilalom volt érvényben, ez most péntek délutántól lép érvénybe. 

Vannak kivételek, de szűken szabva: 

Eszerint a kutyasétáltatást a hétvégén reggel 8 és 10, valamint este 11 és éjjel egy között ejthetik meg

tulajdonosaik - írta a B92.net. A sétáltatás legfeljebb húsz percig tarthat és nem nyúlhat távolabbra az otthontól 200 méterre. 

A B92 szerint a 65 év felettiek délután négy és reggel hét között hagyhatják el otthonaikat, ebben az időben kell intézniük bevásárlásaikat is.

Szerbiában március 16-én hirdetett ki a kormány vészhelyzetet. Az országban jelenleg 2867 fertőzést és 66 halálesetet tartanak számon.

Szijjártó könyököt fogott

Szijjártó Péter egy nappal korábban, csütörtökön Belgrádban járt, ahol járványkompatibilis módon könyökfogással üdvözölte őt Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter. A felek a magyar és a szerb határ mentén élő ingázók határátlépési lehetőségeiről, a teherforgalom fenntartásáról és a Szeged-Szabadka vasútvonal építésének felgyorsításáról tárgyaltak..

"Még szorosabb gazdasági együttműködésre lesz szükség a két ország között annak érdekében, hogy a járvány utáni időszakban gazdaságilag sikeresek lehessünk" - idézte az MTI Szijjártót. A két ország közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi évben rekordot döntött, elérte a 2,6 milliárd eurót.

"Azon kell dolgoznunk, hogy az idei esztendőben ez a lehető legminimálisabb visszaesést szenvedje el. Ezért megállapodtunk abban, hogy továbbra is fenntartjuk a teherforgalom korlátozásmentességét a két ország között azon a három határátkelőhelyen, ahol erre jelenleg is lehetőség van, és megkezdtük a konkrét tárgyalásokat arról, hogy a határ két oldalán élő ingázók számára megteremtsük a lehetőséget a határátlépésére."  

Rovatok