Index Vakbarát Hírportál

Elkezdik evakuálni az emberek egy részét az ausztrál járványhajóról

2020. április 11., szombat 21:14 | aznap frissítve

Megkezdik az utasok evakuálását a Greg Mortimer nevű hajóról, amely március 27. óta rostokol Uruguay partjainál, mivel a dél-amerikai ország nem engedte kikötni a hajót, amelyen az emberek 60 százaléka elkapta a koronavírust. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak az ausztrál és az új-zélandi utasok hagyhatják el a hajót.

A South China Morning Post szerint még így is körülbelül 100 ember, köztük a 83 fős legénység kénytelen a hajón maradni, mivel a brit vagy amerikai kormánnyal még nem sikerült megegyezni a mentőakció részleteiről.

A hajó oldalán egy "Köszönjük, Uruguay" felirat látható annak ellenére, hogy az ország nem engedte kikötni a hajót a járványveszély miatt. Ez viszont nem jelentette azt, hogy segítenek a bajbajutottakon, orvoscsapatot küldtek a hajóra, a betegekkel pedig WhatsApp-on keresztül tartották folyamatosan a kapcsolatot. Az egészségügyi szóvivő szerint az utasok többsége a vírusnak csak az enyhe jeleit mutatja, senkinek sincs szüksége komolyabb orvosi segítségre.

A hajó eredetileg március 12-én hagyta el Ausztrália partjait, és az Antarktiszra tartott, hogy bejárja a híres sarkkörkutató, Ernest Shackleton útvonalát, aki 1922-ben halt meg expedíció közben.

Az evakuált új-zélandiak és ausztrálok hermetikusan elzárva hagyhatják el a hajót, onnan rögtön a reptérre viszik őket, ahol indul a gépük Melbourne-be, ahol 14 nap karantén vár rájuk.

Uruguayban közel 500 koronavírusos esetet regisztráltak, ebből heten haltak meg.

Rovatok