Index Vakbarát Hírportál

Bulgáriában ismét kötelező a szájmaszk viselése

2020. április 12., vasárnap 17:36

Az országban korábban már egyszer kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését, másnapra azonban visszavonták a rendeletet, mivel a gyógyszertárakban nem állt rendelkezésre elegendő szájmaszk. Vasárnaptól ismét kötelezővé teszi a bolgár kormány a maszkviselést, írja az MTI. 

A kötelező maszkviselést először március 30-án rendelték el, a szabályszegőket a törvény ekkor 5000 levás (kb. 913 ezer forintos) bírsággal büntette volna. A kérészéletű rendelet után a kormány rendelt Kínából védőfelszereléseket, hogy ezekkel töltse fel a patikákat: és hogy utána újra maszkviselésre kötelezze állampolgárait. Az új rendelet vasárnaptól érvényes és egyelőre április 26-ig szól. Eszerint kötelező a maszkviselés

Ha nem áll rendelkezésre maszk, akkor az orrot és a szájat eltakaró sál vagy kendő is elegendő.

A szigorú rendelet már csak azért is érdekes, mert míg Bulgária azon kevesek közé tartozik, akik kötelezővé tették a maszkhasználatot, addig szintén azon kevesek között van, akik húsvétra nyitva hagyták templomaikat - míg az iskolákat, éttermeket, szórakozóhelyeket már rég bezárták. A bolgár kórházak vezetői korábban figyelmeztettek mindenkit a nyitva lévő templomok miatti fertőzésveszélyre. A bolgár ortodox egyház a templomok nyitvatartásáért cserébe megígérte, hogy fertőtlenítik az imaházakat és nem osztanak a híveknek megszentelt fűzfavesszőket sem.

Rovatok