Index Vakbarát Hírportál

Kudarcba fullad Ganc kormányalakítási kísérlete Izraelben

2020. április 12., vasárnap 14:50

Nem hosszabbította meg Beni Ganc, a centrista Kék-fehér párt elnökének kormányalakítási megbízását Reuven Rivlin államelnök Izraelben, írja az MTI izraeli sajtóhírekre hivatkozva.

Rivlin azzal indokolta döntését, hogy az átmeneti kormányt vezető Benjámin Netanjahu nem erősítette meg, hogy közel járnának a megállapodáshoz az egységkormány létrehozásáról.

Korábban Beni Gancot kérte fel kormányalakításra az államfő, ám az eddig rendelkezésére állt huszonnyolc nap alatt nem sikerült megállapodásra jutnia Benjámin Netanjahuval, és ezért két hét hosszabbítást kért. 

Március 2-án 11 hónap alatt harmadszor tartottak parlamenti választásokat Izraelben, és bár harmadszorra is Benjámin Netanjahu pártja nyert, nem tudtak önnállóan kormányt alakítani, három hely ugyanis hiányzott a többséghez. A 120 tagú törvényhozási testület (kneszet) később arról döntött, hogy a választáson második helyen végző kék-fehér párt vezetője, Beni Ganc alakítson kormányt. 

Ganc egységkormányt szeretetett volna létrehozni Netanjahuval, ám múlt kedden a már elkészített egyezménytől visszalépett Netanjahu pártja, a Likud.

Ha hétfő éjfélig nem születik egyezség, akkor a kneszet dönthet az új kormányfőjelöltről. Ez azt jelenti, ha egy parlamenti tag mögé állnak a százhúsz képviselőből legalább hatvanegyen, akkor az illető két hetet kap kormányának létrehozására.

HA VISZONT HÁROM HÉTEN BELÜL NEM SIKERÜL ILYEN SZEMÉLYT TALÁLNI, AKKOR AUTOMATIKUSAN NEGYEDSZER IS VÁLASZTÁSOKAT ÍRNAK KI.

Az izraeli belpolitikai helyzetről és Netanjahu politikai játszmájáról ebben a cikkben írtunk bővebben. 

Rovatok