Index Vakbarát Hírportál

Lekerülhetnek a kutyák a kínai haszonállatok listájáról

2020. április 12., vasárnap 16:21

A kínai kormány benyújtotta a haszonállatok listájának vázlatát, amiről sok állat lekerült – írja a CNN. Erre a listára azok az állatok kerülnek fel, amiket a húsukért tarthatnak a kínai gazdák. A javaslatot részben azért nyújtják be, mert a SARS-CoV-2 vírus sokak szerint a vuhani halpiacról indult (bár a legújabb vizsgálatok eredményei szembe mennek ezzel az elmélettel), ahol sok különleges vad húsát is árulják.

A vírus hatására a kormány ideiglenesen betiltotta a vadhús árusítását.

Az agrárminisztérium által összeállított listán szerepel a sertés, a szarvasmarha, a csirkék, bárányok, és néhány különleges állat, mint például néhány őzfaj, alpakka, és struccok. Két rókafajt, mosómedvéket és nyércet ugyan tarthatnak haszonállatként, de csak a prémjükért, a húsukat nem árusíthatják.

A tobzoskák, a denevérek és a cibetmacskák nem kerültek rá a listára, ahogy a kutyák sem.

A listához járt egy magyarázat, ami szerint az emberiség fejlődésével és az állatvédelem erősödésével a kutyák átkerültek a jószág kategóriából a társ kategóriába, így a világ nagy részén már nem nem is esznek kutyát. Emiatt a minisztérium szerint a kutyák Kínában se kerülhetnek egy kategóriába a szárnyasokkal, vagy más jószágokkal.

A javaslat még nem végleges, és a köz is hozzányúlhat egészen május 8-ig. 

Rovatok