Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában a fertőzöttek 12 százaléka orvos vagy nővér

2020. április 12., vasárnap 11:12

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgősségi hitellel segít Észak-Macedóniának és Bosznia-Hercegovinának a járvány kezelésében – írja az MTI. Helyi sajtójelentések szerint a régió többi országa is kért már segítséget a szervezettől. Közben a régió többi országában is egyre több a fertőzött.

Az IMF 192 millió dolláros (62,8 milliárd forintos) sürgősségi hitelt ígért Észak-Macedóniának a járvány elleni harchoz, valamint a járvány gazdasági következményeinek kezelésére. Az előrejelzések szerint a járvány miatt a nyugat-balkáni ország gazdasága a tervezett 3,8 százalékos növekedés helyett 4 százalékot visszaeshet az idei esztendőben. 

Az IMF Bosznia-Hercegovinának is segít, a megosztott ország vezetői azonban csak nagy viták után tudtak megegyezni arról, hogyan is osszák el az országrészek között a kapott támogatást. A megállapodás szerint a 330 millió eurós (117,4 milliárd forintos) hitel 62 százalékát a főként horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, 38 százalékát pedig a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság kapja. 

A Balkánon is terjed a vírus

(Borítókép: A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt 2020. március 16-án. A szerb kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, a 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. Fotó: Darko Vojinovic / AP / MTI)

Rovatok