Index Vakbarát Hírportál

Ötödik napja csúcson az új fertőzöttek száma Japánban

2020. április 12., vasárnap 11:56

A japán egészségügyi minisztérium 714 új koronavírus-fertőzést és 4 halálesetet regisztrált szombaton. Ezzel ez volt sorozatban az ötödik rekordszámú új fertőzöttet hozó nap – írja a CNN. Tokióban is rekordszámú új fertőzést, 197-et azonosítottak vasárnap, ezzel a fővárosban összesen 1902 fertőzöttet tartanak számon.

Az új esetekkel együtt eddig összesen 7460 fertőzést regisztráltak Japánban, de ebben a Diamond Princess óceánjáró 712 fertőzöttje is benne van, enélkül a hivatalos össz esetszám 6748, a halálesetek száma pedig 108. (A Diamond Princess fertőzöttjei közül 11-en haltak meg.) Mivel 762-en már meggyógyultak, az aktív esetek száma 5878, ebből 117 a súlyos beteg.

A helyzet miatt hét prefektúrában – Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, iiletve a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában – szerdán életbe lépett a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapot, amely egyelőre május 6-ig lesz érvényben.

A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését, a japán törvények azonban nem teszik lehetővé, hogy a kormány az európai országokban vagy Kínában látott óvintézkedésekhez hasonlókat léptessen életbe. Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra, ehelyett a társadalmi nyomásgyakorlásra és az emberek hagyományos szabálykövető magatartására támaszkodnak a vírus terjedésének megállítása érdekében.

(Borítókép: Arcmaszkot viselő utasok egy tókiói állomáson 2020. április 8-án, amikor a japán kormány veszélyhelyzetet hirdetett. Fotó: Issei Kato / Reuters)

Rovatok