Index Vakbarát Hírportál

Minden korábbinál több az új fertőzés Oroszországban

2020. április 12., vasárnap 12:17

Az elmúlt 24 órában 2186-tal ugrott meg a regisztrált fertőzések száma Oroszországban, ez a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb napi növekedés – írja a CNN a TASS orosz hírügynökség jelentése alapján.

Az összes eddig azonosított oroszországi fertőzött száma ezzel 15 770-re nőtt. Az új halálesete száma 24, így az összes áldozat 130 fő. Mivel a friss adatok szerint már 1291-en meggyógyultak, az aktív esetek száma 14 349, azaz ennyi embert tartanak nyilván jelenleg is betegként. A legtöbb oroszországi eset a főváros Moszkvában koncentrálódik, ahol 10 158 esetet azonosítottak eddig. Szombaton itt 1306 új fertőzést és 14 halálesetet regisztráltak.

Az eszkalálódó oroszországi járványról, illetve az orosz kormány erre adott kommunikációs válaszlépéseiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Ukrajnában egyelőre bírják

Ukrajnában egy nap alatt 10 új esettel, 83-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma vasárnapra, az igazolt fertőzötteké pedig 266-tal 2777-re. A betegségből eddig 89-en gyógyultak fel, így az aktív esetek száma 2605 – írja az MTI az ukrán egészségügyi minisztérium közleménye nyomán.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 26 gyerek van. Az elmúlt napban 650 fertőzésgyanús esetet azonosítottak, köztük 54 gyereket. Egy nap alatt 9 embert kellett lélegeztetőgépre kapcsolni, így jelenleg 54-en használnak lélegeztetőgépet, kiskorú nincs közöttük. Megjegyezte még, hogy a felgyógyultak között 7 egészségügyi dolgozó van.

Ljasko közölte, hogy Ukrajnában jelenleg 3 százalékos a halálozási arány a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok 85,5 százaléka 50 évesnél idősebb volt, 82 százalékuk egyidejűleg más, krónikus betegségben is szenvedett. Mint mondta, mindenkitől, aki a betegségre jellemző tüneteket mutat, mintát vesznek, és laboratóriumba küldik tesztelésre. Kijelentette, hogy egyelőre az ukrán egészségügyi rendszer elbír a járvány okozta terheléssel.

Az ukrán fegyveres erők illetékesei vasárnap közölték, hogy a hadseregben már 18 fertőzöttet és egy halálos áldozatot regisztráltak. Eddig egy katonaorvos gyógyult fel a betegségből.

Vitalij Klicsko főpolgármester a Facebookon arról számolt be, hogy Kijevben egy nap alatt 20 új fertőzöttet regisztráltak, köztük egy egészségügyi dolgozót. Velük együtt 416-ra nőtt a fővárosban a fertőzöttek száma, és jelenleg 4-en állnak kórházi kezelés alatt.

Jepifanyij metropolita, az egyesített ukrán ortodox egyház vezetője szombat esti Facebook-üzenetében otthonmaradásra szólította fel a híveket az ünnepek idejére.

Rovatok